Головний суддя на процесі у справі поваленого президента Іраку Саддама Хусейна залишиться на своєму посту. Про це з посиланням на іракські судові джерела повідомило в суботу Іракське інформаційне агентство.

Напередодні деякі ЗМІ розповсюдили інформацію про те, що суддя Різгар Амін має намір подати у відставку після того, як проведе чергове засідання суду, намічене на 24 січня.

Різгар Амін, курд за національністю, головував на всіх засіданнях процесу над Саддамом Хусейном і сімома його найближчими сподвижниками, що почалося 19 жовтня 2005 р., яких звинувачують у причетності до масового вбивства в 1982 році 148 селян з іракського села Ад-Дуджайль, передає РІА «Новини».

Проте багато хто в Іраку, 80% населення якого складають шиїти і курди, яких пригноблювали при минулому режимі, залишилися незадоволені тим, як суддя вів засідання. Вони відзначають, що суд дозволив Саддаму Хусейну виглядати героєм і поводитися так, ніби він, як і раніше, є президентом країни, і навіть сварити суддю, немов свого підлеглого.

Головного суддю стали звинувачувати в нерішучості і м'якості щодо ставлення до обвинувачених, а також у тому, що він надмірно затягує процес.

В ЗМІ у грудні 2005 року вже з'являлася інформація про майбутню відставку Аміна, проте в останніх числах місяця спецтрибунал, створений для суду над колишнім іракським лідером, офіційно спростував ці повідомлення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

392