Президент України Віктор Ющенко заявив, що Верховна Рада зараз не відповідає політичній структуризації суспільства.

"Ми маємо парламент, який не відповідає політичній структуризації суспільства. І в цьому головна проблема. Люди, які сьогодні відносяться до тих або інших сил, давно вже втратили ідейну підтримку тих людей, яких ми називаємо виборцями", - сказав він в телеінтерв'ю, яке в п'ятницю ввечері транслювали 4 загальноукраїнські телеканали, передає «Інтерфакс-Україна».

Ющенко також піддав критиці конституційну реформу, вступ у силу якої з нового року породив нещодавню кризу.

"Сьогодні ми пожинаємо плоди, коли влада ігнорує Конституцію, переступає через неї. Провели так звану політичну реформу... Але я переконаний, що якщо ви зараз вийдете на Хрещатик і запитаєте у будь-якого простого українця: "Скажіть, будь ласка, що таке конституційна реформа в Україні, яка була минулого року проведена?" - думаю, 95 відсотків скажуть вам, що мало володіють інформацією. Вони не знають, що відбулася неконституційна зміна того ладу, який був до січня 2006 року. Вони не знають, що ці зміни ніхто навіть не пропонував на всенародне обговорення, ніхто не обговорював ці зміни в парламенті. Все робилося під килимом", - сказав він.

"Я сьогодні наполягаю, що зміни, зроблені в Конституції, були проведені з грубим порушенням процедури. Вони не були істинно доведені до відома нації, і нація не брала участь в обговоренні суті тих змін, які були внесені. І сьогодні, коли ми говоримо про спробу відправити уряд у відставку - це була одна з цинічних спроб ще раз проігнорувати Конституцію", - заявив президент.

Як повідомлялося, 10 січня Верховна Рада прийняла постанову про відставку уряду. Парламент доручив нинішньому складу Кабінету міністрів виконувати обов'язки до початку роботи нового складу уряду. Президент України Віктор Ющенко в цей час був з візитом в Астані і назвав таке рішення неконституційним.

11 січня Прем'єр-міністр Юрій Єхануров заявив, що очолюваний ним кабінет розцінює рішення парламенту як неправомірне і не вважає себе виконуючим обов'язки.

Ющенко 12 січня зажадав від Верховної Ради відмінити свою постанова про відставку уряду. Спікер парламенту Володимир Литвин заявив, що Міністерство юстиції підготувало висновок з рекомендацією президенту звернутися до Конституційного суду з приводу парламентської постанови про відставку Кабміну. Тим часом, склад КС повністю не сформований - парламент не заповнив квоту своїх суддів. 12 січня в парламенті вкотре не відбулося таємне голосування щодо кандидатур до КС по квоті Верховної Ради. Президент розкритикував парламент за це.

1 січня 2006 року в Україні набула чинності політична реформа, направлена на перехід до парламентсько-президентської форми правління. В той же час, згідно зі змінами до Конституції, Верховна Рада не має права призначати уряд до формування парламентської більшості після виборів у березні 2006 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

409