Захоплення маяка "Ялтинський" українськими представниками протизаконне, заявив головнокомандуючий Військово-морським флотом РФ Володимир Масорін.


"Дії української сторони протизаконні і не відповідають букві базових угод", - мовиться в заяві головкому, переданій прес-службою ВМФ.


Наголошується, що маяк є об'єктом Чорноморського флоту РФ з моменту підписання угод щодо Чорноморському флоту в 1997 році. За словами В.Масоріна, захоплено складний сучасний маяковий комплекс, що має світлооптичне обладнання і засоби зв'язку. "Грубо порушена робота об'єкту навігаційно-гідрографічного забезпечення Чорноморського флоту і безпеки загального мореплавства", наголошується в заяві, передає «Утро.ру».


Захоплення маяка головком розцінює "як чисту провокацію, як надзвичайно недружній акт".

За даними ВМФ Росії, 13 січня близько 11:00 мск група у складі восьми чоловік гідрографічної служби Міністерства транспорту України під приводом ревізії об'єктів і обладнання Чорноморського флоту незаконно проникла на маяк "Ялтинський" і обмежила доступ російського персоналу, що там працює.


Начальник Ялтинського маяка Чорноморського флоту РФ Віктор Поліщук не був допущений на робоче місце людьми, що представилися співробітниками державного підприємства України "держгідрографія" і заявили, що Ялтинський маяк знаходиться на території України. Українське МЗС назвало повідомлення про захоплення Ялтинського маяка "свідомою дезінформацією", оскільки "маяк Ялтинського морського торгового порту є власністю України".

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

298