Президент Венесуели Уго Чавес погрозив припинити поставки нафти в Сполучені Штати, якщо Вашингтон не припинить "обливати брудом" уряд його країни.

За словами Чавеса, останнім випадком неповажного ставлення Америки до його батьківщини можна вважати спробу США перешкодити закупівлі Венесуелою в Іспанії 12 транспортних літаків.

"Щодня ми їм відправляємо 1,5 мільйони барелів нафти, щодня. Що б відбулося, якби завтра я, наприклад, наказав припинити ці поставки? - заявив у п'ятницю президент Венесуели. - Якої відмітки можуть досягти ціни на нафту? Думаю, $100 за барель можуть. Що б відбулося, якби ми наказали закрити вісім наших нафтопереробних заводів, які функціонують на території США?"

Чавес запевнив, що ідея про припинення поставок нафти в США поки не стоїть у нього на порядку денному, проте, буде вжито всіх заходів для її реалізації, якщо США не залишать спроб змістити його з поста президента.

"Я не хочу цього, але війна є війна, - сказав з цього приводу Чавес. - Найкраще для нас - вести діалог у мирному руслі", передає РІА «Новини».

Компанія Сітко Петроліум, яка є дочірнім підприємством державної венесуельської нафтової компанії, що діє на території США, щодня переробляє 859 тисяч барелів нафти.

Відміна торгової угоди між США і Венесуелою про поставки нафти може негативно позначитися на економіці обох країн, відзначає агентство. США - найбільший споживач венесуельської нафти, вони закупляють близько половини всієї нафти, яка йде з країни на експорт. В той же час у жовтні Венесуела забезпечила близько 10% всього імпорту нафти і 9% імпорту газу в Штатах.

В п'ятницю, виступаючи перед Національною Асамблеєю країни, Уго Чавес назвав проявом імперіалізму спроби США перешкоджати реалізації угоди Каракаса з Мадридом про поставки іспанських військових літаків і кораблів.

Згідно з контрактом, підписаним у листопаді 2005 року, Іспанія поставить до Венесуели вісім катерів берегової охорони і 12 літаків Сasa С-295 (десять транспортних і два патрульних) загальною вартістю 1 мільярд 700 мільйонів євро.

Посол США в Іспанії Едуардо Агірре виражав "заклопотаність США з приводу цієї операції" і "надію, що Іспанія відмовиться від цієї комерційної операції, оскільки вона може дестабілізувати ситуацію в Південній Америці".

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

568