Голова Верховної Ради України Володимир Литвин в листі до Президента України Віктора Ющенка закликав до «більш всебічного і зваженого підходу в оцінках діяльності Верховної Ради України взагалі і процесу формування Конституційного Суду України зокрема”.


Як повідомили в інформаційному управлінні апарату ВР, Литвин відзначив, що за станом на 12 січня 2006 року з питання формування нового складу Конституційного Суду України проведено 4 голосування, проте кожного разу таке голосування було безрезультатним, оскільки в ньому не брала участі необхідна згідно з вимогами Регламенту Верховної Ради України кількість народних депутатів України, повідомляє «УНІАН».


Литвин відзначив, що аналіз участі народних депутатів України - членів відповідних депутатських фракцій в голосуванні з питання обрання членів КС свідчить про те, що в ньому не беруть участь наприклад не тільки фракція Партії регіонів “Регіони України”, але і фракції Української народної партії, Народного Руху України і Партії промисловців і підприємців України, а також фактично ігнорує голосування фракція “Наша Україна”.


Голова Верховної Ради звернув увагу Президента на той факт, що його пропозиція фракціям запропонувати свої кандидатури, які він вніс би на розгляд парламенту, не знайшла підтримки, і в першу чергу з боку пропрезидентських і проурядових фракцій.


Литвин зауважив також, що депутатські фракції, які тепер виступають проти того, щоб склали присягу судді, призначені на посади Президентом України і Всеукраїнським з'їздом суддів, посилаються на події, які мали місце із складенням присяги призначеними з'їздом суддів і Президентом України суддями Конституційного Суду України в грудні 2004 - лютому 2005 року. “Водночас дозволю собі нагадати, - написав голова Верховної Ради України, - що мої заклики і звернення, у тому числі до Вас, не створювати небезпечний прецедент, тоді були проігноровані”.


Як повідомлялося, обрання суддів КС за квотою ВР 12 січня знову не відбулося, оскільки було взято всього 102 бюлетені для голосування (з необхідних 300).


Як відомо, 3 листопада 2005 р. сьомий з'їзд суддів України вибрав п'ять суддів Конституційного Суду. 15 листопада Президент своїми указами призначив ще трьох. Проте вони не можуть почати виконувати свої обов'язки, оскільки повинні скласти у ВР присягу. Президент уже двічі (30 листопада і 12 грудня) звертався до парламенту з вимогою привести до присяги суддів КС.


Проте ВР хоче спочатку призначити суддів КС за своєю квотою (чотирьох), а потім привести всіх суддів до присяги.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

359