МЗС Росії звернувся до України за офіційним роз'ясненнями з приводу інциденту навколо Ялтинського маяка, повідомив офіційний представник МЗС РФ Михайло Каминін.

"МЗС Росії звернувся до української влади за офіційними роз'ясненнями того, що сталося, і з вимогою вжити заходів для негайного допуску службовців Чорноморського флоту до виконання їхніх службових обов'язків", - говориться в коментарі Каминіна, розміщеному на офіційному сайті МЗС Росії.

До Ялти разом з представниками командування Чорноморського флоту виїхали генконсул Росії в Сімферополі і співробітник посольства Росії в Києві, повідомив представник МЗС, інформує РІА «Новини».

В п'ятницю, 13 січня, начальник і два співробітники Ялтинського маяка, який входить в навігаційно-гідрографічну службу Чорноморського флоту РФ, що базується на території України, не були пропущені охороною Ялтинського порту (маяк розміщений на території порту) на своє робоче місце під приводом, що нібито минув термін дії пропусків в порт, нагадав представник МЗС.

За його словами, в результаті не діє об'єкт, необхідний для забезпечення безпеки мореплавання як цивільних, так і військових суден в Чорному морі.

Інцидент навколо Ялтинського маяка не може не затьмарити атмосферу російсько-українських відносин, вважають в МЗС РФ.

"Сталася подія, яка не може не затьмарити атмосферу російсько-українських відносин, що тим більше прикро в світлі конструктивних підсумків зустрічі президентів Росії і України, яка днями відбулася в Астані ", - говориться в коментарі офіційного представника МЗС Росії Михайла Каминіна з приводу інциденту навколо маяка.

"Цей інцидент важко не розглядати як спробу певних сил України в черговий раз ускладнити ситуацію навколо Чорноморського флоту, затіваючи різного роду провокації, які перешкоджають нормальному режиму роботи його навігаційно-гідрографічному об'єкту", - вважає Каминін.

Він повідомив, що МЗС Росії звернувся до української влади за офіційними роз'ясненнями з приводу того, що сталося, і з вимогою вжити заходів для негайного допуску службовців Чорноморського флоту до виконання їхніх службових обов'язків.

"МЗС Росії наполягатиме на безумовному дотриманні угод з питань базування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, які передбачають, зокрема, зобов'язання української сторони сприяти Чорноморському флоту у виконанні його завдань і вирішенню всіх спірних питань переговорним шляхом", - говориться в коментарі офіційного представника МЗС РФ.

"МЗС Росії висловлює надію на конструктивні заходи української влади з нормалізації обстановки навколо цього об'єкту. Стежитимемо за розвитком ситуації", - наголошується в документі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

437