За рік до України контрабандним шляхом ввозиться, щонайменше, 300 тис. тонн м'ясної продукції. І цей нелегальний імпорт не тільки створює низку проблем суто економічного характеру, а й ставить під загрозу здоров'я населення, оскільки походження такого м'яса і його якість ніяк не контролюється. Крім того, ситуація на ринку м'ясопродуктів може ще більше ускладнитися після того, як Росія ввела заборону на імпорт продукції тваринництва, яка йде транзитом через Україну. Адже невідомо, де буде реалізована продукція, що планувалася до продажу в РФ.

На переконання голови аграрного Комітету Верховної Ради України Івана Томича, абсолютно очевидно, що дефіцит м'ясної продукції в Україні компенсується за рахунок контрабандної продукції. Томич упевнений, що контрабанда м'яса в нашу країну має системний характер і прикривається самими митниками. "Тут працюють, можливо, декілька десятків фірм, які відмивають надзвичайно великі гроші", - переконаний Томич, передає «ЛІГА» з посиланням на видання «Сейчас».

За його оцінками, обсяг контрабанди становить близько $100 млн. Основними коридорами нелегального ввезення м'ясної продукції до України є кордони з Польщею та Молдовою, а також Одеса. Наприклад, через польський кордон з Україною м'ясо нелегально перевозять спеціально переобладнані мікроавтобуси. При цьому, за інформацією Томича, безпроблемний проїзд через митницю такого вантажу обходиться його власникам в $1 тис. Виходячи з оцінок загального обсягу контрабанди м'яса, можна тільки припустити, які нелегальні прибутки одержують митники.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

414