Росія має намір відновити комплекс атомної промисловості, що існував в СРСР, і для цього починає діалог з Україною та Казахстаном.


"Все, що є на території Росії, України і Казахстану - це єдиний комплекс. Весь комплекс Мінсредмаша СРСР треба відновити", - сказав сьогодні журналістам глава «Росатома» Сергій Кирієнко.


"Простіше всього не будувати комплекс заново, а використовувати елементи, які є. Безумовно, вигідніше спробувати зібрати комплекс разом, ніж добудовувати окремі його частини", - сказав глава «Росатома».


За його словам, в основному технологічний комплекс Мінсредмаша СРСР залишився на території Росії, проте деякі його частини знаходяться в інших країнах СНД. Зокрема, видобуток урану активно ведеться в Казахстані, а турбіни виробляються в Україні. У зв'язку з цим Кирієнко висловив зацікавленість або в пайовій участі на українському заводі з виробництва турбін, або в створенні спільного підприємства. "Ми готові на будь-який варіант, вигідний як нам, так і партнерам. Взаємно вигідний - це дуже важливо, тому що інакше ця співпраця не буде стабільною", - вважає він, передає «УНІАН» з посиланням на «ІТАР-ТАРС».


Як повідомлялося, Президент України Віктор Ющенко 11 січня під час зустрічі в Астані з Президентом Росії Володимиром Путіним обговорили можливість активізації співпраці двох країн в галузі ядерної енергетики. За словами Ющенка, вони з Путіним дали відповідні доручення міністрам енергетики, відомствам і структурам, які забезпечують видобуток і збагачення урану та поставки ядерного палива на електростанції. Підкресливши особливу важливість цих достатньо складних проектів, Ющенко висловив надію, що в найближчі 3-4 місяці вже на президентський рівень будуть представлені матеріали, які пропонують конкретні кроки в цьому напрямі.


12 січня питання співпраці в галузі ядерної енергетики обговорили в ході зустрічі глава РФ Володимир Путін і Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

325