Депутати Європарламенту сьогодні знову звинуватили Росію в тому, що вона використовує маніпуляції з газом для політичного тиску, і заявили, що Євросоюз повинен зменшити свою залежність від російських енергоносіїв.

Ось що сказав польський депутат Марек Сівеч: "Вперше Москва використала газову зброю проти Євросоюзу в таких масштабах. Йдеться саме про політику, а не постачання енергоносіїв. Через рік після "помаранчевої революції" Росія хоче переписати історію. Це приклад імперського мислення".

Посол України в ЄС Роман Шпек своєю чергою заявив, що Євросоюз повинен прийняти його країну до свого складу. Тільки так Україна зможе протистояти політичним і економічним викликам з боку Москви, вважає Шпек, повідомляє «Утро.ру».

Представники ЄС поки що відмовляються надати якісь гарантії того, що Україна стане членом Євросоюзу. Європейські чиновники говорять також про необхідність диверсифікувати поставки газу.

"Конфлікт Росії і України – це свого роду перший дзвінок. Ми повинні зменшити уразливість Євросоюзу і знайти інших постачальників, які б не так залежали від несподіваних криз", - заявив депутат з Німеччини Каміль Еурлігс.

Приблизно чверть газу, який використовує Євросоюз, надходить з Росії, 80% його прокачують через територію України. МЗС Росії ці заяви поки що не прокоментував.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

430