Прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер не виключає передачі питання про "іранське досьє" на розгляд Ради Безпеки ООН.

"Перше, що ми повинні зробити, це заручитися підтримкою наших союзників по міжнародному співтовариству щодо вірогідної передачі цього питання в Раду Безпеки, а потім уже думати, які саме конкретні заходи зробити у зв'язку з цим", - заявив Блер, виступаючи в середу в Палаті общин британського парламенту.

"Передача цього питання на розгляд Ради Безпеки повністю лежить в руслі рішень МАГАТЕ, і не була застосована раніше, тому що Іран припинив роботу на ядерних об'єктах. Але тепер нам потрібно кинути свіжий погляд на дану проблему", - зазначив прем'єр-міністр, повідомляє РІА «Новини».

"Ми не приховуємо, що відновлення діяльності в ядерній сфері і висловлювання іранського керівництва на адресу Держави Ізраїль викликають серйозну тривогу в світі", - нагадав Блер.

Раніше міністр закордонних справ Сполученого Королівства Джек Стро повідомив журналістам, що голови МЗС країн "євротрійки" (Великобританія, Франція, Німеччина) зустрінуться 12 січня в Берліні для обговорення відновлення Іраном ядерної програми. Тоні Блер підтвердив факт цієї зустрічі.

Він уточнив, що головною темою обговорення стане можлива передача в Раду Безпеки ООН розгляду питання про рішення Тегерана відновити роботи в ядерній сфері.

Крім самого Стро в зустрічі візьмуть участь голови зовнішньополітичних відомств Франції і Німеччини - Філіп Дуст-Блазі і Франк-Вальтер Штайнмайер, а також високий представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Хав‘єр Солана.

Голова МЗС Великобританії заявив, що планів військових дій стосовно Ірану немає, не дивлячись на відновлення цією країною робіт за ядерною програмою.

"Військові дії не стоять у нас на порядку денному, і я думаю, що ні в кого на порядку денному їх нема, - заявив міністр. - Ця ситуація повинна бути розв‘язана дипломатичними та іншими невоєнними методами, і ось якраз це завдання стоїть зараз перед нами".

У вівторок Іран офіційно оголосив про відновлення досліджень в ядерній сфері.

Минулого тижня Тегеран повідомив МАГАТЕ про початок 9 січня 2006 року практичних досліджень у сфері технологій створення ядерного палива, наголосивши при цьому, що "всі дослідження в ядерній сфері будуть проводитися відповідно до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї і під контролем МАГАТЕ".

Іран добровільно припинив всі роботи по збагаченню урану близько двох років тому в результаті переговорів з "євротрійкою", проте 10 січня з'явилися повідомлення про те, що з ядерних об'єктів країни знятий друк і їх діяльність відновлена.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

420