Верховна Рада України ухвалила в новій редакції Закон України „Про Фонд державного майна України”, врахувавши пропозиції Президента України.


За нову редакцію закону проголосували 254 з 410 народних депутатів, зареєстрованих в залі, повідомляє «УНІАН».


Законом визначаються, відповідно до Конституції України, правові засади діяльності Фонду державного майна України, його статус, функції, повноваження і порядок їх здійснення.


Народні депутати врахували пропозиції Президента.


Президент України пропонував переглянути Закон. На його думку, не відповідає Конституції України визначення Фонду підпорядкованим Кабінету Міністрів України тільки в питаннях управління об'єктами державної власності та інших питаннях, визначених законом. Адже за Конституцією Кабінет Міністрів України є найвищим органом в системі органів виконавчої влади (ч.1 ст.113), який направляє і координує роботу міністерств, інших органів виконавчої влади (п. 9 ст. 116). Крім того, на думку Президента, з наведеного визначення випливає відсутність підпорядкованості Фонду з інших питань. Ющенко також відзначав, що зосередження у Фонді державного майна України повноважень власника державного майна, повноважень з управління всіма об'єктами державної власності не узгоджується наприклад з ч.1 ст.13 Конституції України, ч.2 ст.324 і ч.2 ст.326 Цивільного кодексу України, відповідно до яких від імені українського народу права власника щодо об'єктів права власності українського народу здійснюють органи державної влади і органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією України, з пунктом 5 статті 116 Конституції України, за яким Кабінет Міністрів України здійснює управління об'єктами державної власності.


Довідка УНІАН. Верховна Рада України прийняла Закон “Про Фонд державного майна України” 8 вересня 2005 року, однак Президент застосував до нього право вето.


Верховна Рада України повторно 3 листопада прийняла Закон “Про Фонд державного майна України” в новій редакції, частково врахувавши пропозиції Президента. Однак 22 листопада 2005 року Президент України В.ЮЩЕНКО знову його ветував.


Тепер діяльність ФДМУ регулюється Конституцією, постановою Верховної Ради "Про тимчасове положення про Фонд державного майна України", прийнятою в червні 1992 року, і Указом Президента "Про систему центральних органів виконавчої влади" (грудень 1999 року).


Верховна Рада неодноразово приймала закон про ФДМУ, однак тодішній Президент Леонід КУЧМА його ветував через незгоду з наміром ВР зробити Фонд підзвітним і підконтрольним парламенту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

400