Верховна Рада прийняла Закон України «Про приєднання України до Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей».

За цей закон проголосувало 307 з 410 народних депутатів, зареєстрованих у залі.

Законом передбачено приєднання України до Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей, укладеної 25 жовтня 1980 року в Гаазі, передає «УНІАН».

Метою Конвенції є:

забезпечення негайного повернення дітей, незаконно переміщених у будь-яку з Договірних держав чи утримуються в будь-якій з Договірних держав;

забезпечення того, щоб права на опіку і на доступ, передбачені законодавством однієї Договірної держави, ефективно дотримувалися в інших Договірних державах.

Переміщення або утримання дитини розглядаються як незаконні, якщо:

при цьому порушуються права опіки про дитину, що належать будь-якій особі, установі або іншому органу, колективно або індивідуально, відповідно до законодавства держави, в якій дитина постійно жила до переміщення або утримання;

на момент переміщення або утримання ці права ефективно здійснювалися, колективно або індивідуально, або здійснювалися б, якби не переміщення або утримання.

Конвенція застосовується до будь-якої дитини, яка постійно проживає в Договірній державі безпосередньо перед здійсненням акту порушення прав опіки або доступу. Застосування Конвенції припиняється, коли дитина досягає віку 16 років.

Для виконання функцій, покладених Конвенцією, Договірна держава визначає Центральний орган. В Україні функції Центрального органу законопроектом передбачається покласти на Міністерство юстиції України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

557