Політичні експерти вважають, що відставка уряду Юрія Єханурова у будь-якому випадку вплине на хід виборчої кампанії.


Як повідомили в Центрі досліджень політичних цінностей, соціологічні голосування перевищили очікування авторів і архітекторів цього рішення. Вони незалежно від бажання великої кількості політичних сил включили на повну потужність політичну реформу. Тепер всім зрозуміло те, що політичні сили, які пройдуть до парламенту і мають зараз голоси виборців, легко об'єднуються в будь-яких аплікаціях і конфігураціях. Ми бачимо, як різні політичні сили, які ведуть жорстку кампанію один проти одного, легко об'єднуються до антипрезидентського альянсу.. Якщо зараз ті, хто проголосував за зняття Єханурова, візьмуть на себе політичну відповідальність і сформують спочатку парламентську більшість, то на її підставі візьмуть владу в країні”.


За словам голови Центру досліджень політичних цінностей Олеся ДОНІЯ, «уряд відправили у відставку в першу чергу через те, що в суспільстві визріло сильне розчарування новою владою. Партії, спираючись на всенародну незадоволеність, зважилися на крутий випад у бік влади. Ще півроку тому таке і уявити було важко. Отже, відставка уряду – це результат того, що влада за рік «розтринькала» величезний кредит народної довіри. Безпосереднім каталізатором недовіри уряду стали передвиборчі перегони, що почалися. Зрозуміло, що на критиці влади легше боротися за голоси невдоволених громадян. А безпосереднім приводом для відставки стали туманні газові домовленості. Великих змін після відставки уряду Єханурова не відбудеться. Якщо тимчасову коаліцію для відставки різним опозиційним течіям створити виявилося можливим, то створити опозиції таку коаліцію для затвердження нового уряду просто не реально. Тому, уряд Єханурова, хай і в статусі в.о., допрацює до виборів. А ось на що може вплинути ця подія, так це на посилення спроб влади будь-яким чином знищити конституційну реформу. Відставкою уряду Єханурова парламент продемонстрував, що владою доведеться ділитися і потрібно вчитися домовлятися, а ті хто перебуває біля президентського трону поки до затвердження таких принципів не готові”.


Відставка уряду, вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, «радикалізує передвиборчу кампанію. Ситуація загостриться, хоча зрозуміло, що позиції «Нашої України» можуть ослабитися. Очевидно, що роль парламенту зросла і зростатиме при формуванні нового уряду. Відповідно, зростуть можливості тих політичних сил, які сьогодні беруть участь у передвиборчій кампанії і складають серйозні сильні фракції у Верховній Раді”, передає «УНІАН».


Директор політико-правових програм Українського Центру економічних і політичних досліджень ім.. О. Разумкова Юрій Якименко вважає, що «зрозуміло, відставка уряду Єханурова буде подією, яка матиме вплив на подальшу передвиборчу кампанію, перш за все, з того погляду, що зараз в Україні відбувається значне загострення загальної політичної ситуації і ситуації всередині влади. Особливостями цієї ситуації є те, що, по-перше, у Верховній Раді сформувалася ситуативна більшість, яка має опозиційний до нинішнього Президента і підтримуючої його політичної сили, характер. Що торкається власне діяльності уряду, то діяльність в режимі виконуючих обов'язків також обмежуватиме можливості впливу Кабінету Міністрів на ситуацію в країні. Я думаю, що це тільки початок конфлікту, який матиме ще продовження в політичній площині. Думаю, що це згодом відобразиться і на рейтингах провідних політичних сил, які зараз мають більше шансів на прохідні місця у Верховній Раді. І безперечно тут буде елемент правової дискусії – чи мала право Верховна Рада це робити і як це кореспондується з тими змінами в Конституцію, які вже набули чинності, і який вихід з ситуації коли уряд не може бути фактично повний термін до виборів легітимним урядом и.о.?».


Як вважає директор Українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень Володимир Малинкович „принципових змін не буде, тому що реально у Верховної Ради немає можливості обрати прем'єр-міністра, хоча формально такі шанси у неї є. І заяви про те, що у неї немає прав на формування уряду – це невірні заяви: у парламенту є право пропонувати свою кандидатуру і через Президента подавати на розгляд. Але фактично цього не вийде, тому що абсолютно різні політичні сили виступили за відставку і якогось самостійного прем'єра вони запропонувати не можуть. Я вважаю, що нічого не буде, оскільки Єхануров згідно зі змінами в Конституції має право зберегти свою посаду до призначення нового Кабміну (знято той пункт, що лише протягом двох місяців). Якби це було під час іншої якоїсь сесії, тоді Президент мав би право через два місяці розпускати парламент, але в останню сесію він не має права розпускати парламент. Отже Єхануров аж до призначення виконуватиме свої обов'язки. Сам факт критики може зіграти певну роль під час виборів, але в те, що говорить Єхануров (що народ любить знедолених і підтримає Ющенка), я не вірю. Я думаю, що в цьому випадку це не вплине і підтримки у Ющенка не буде. Хто від цього виграв? Напевно, виграли опозиційні партії і Литвин. Останній – тому що він виступає зараз, як і під час президентських виборів, в ролі кризи-менеджера, і йому це подобається, оскільки в такій ситуації роль спікера підвищується, а відповідно і рейтинг його партії може дещо зрости. Отже, серйозних змін я не чекаю. Найімовірніше, можуть бути відставки Івченка і Плачкова”.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

518