Міністр юстиції України Сергій Головатий заявляє, що Президент України Віктор Ющенко строго діятиме відповідно до закону за ситуації, коли парламент ухвалив абсолютно незаконне рішення про відставку уряду Юрія Єханурова, який не може мати для уряду будь-яких юридичних наслідків.

" Я переконаний, що Президент Ющенко не робитиме ніяких неконституційних дій, і я як міністр юстиції несу відповідальність за те, щоб нічого не відбувалося поза рамок Конституції", - заявив Головатий в ефірі "5 каналу" у вівторок ввечері, відповідаючи на питання про можливість розпуску парламенту у зв'язку з відставкою Кабінету міністрів.

"У цьому плані всі можуть бути спокійні - і народні депутати і українське суспільство ", - відзначив він.

За словами міністра, постанова парламенту про відставку не має ніяких юридичних наслідків. Він також назвав рішення Верховної Ради політичним свавіллям.

Головатий пояснив, що відставка як така могла бути проголосована тільки на підставі статті 87 Конституції про відповідальність Кабінету Міністрів. Це питання розглядалося в парламенті в грудні минулого року, нагадав міністр, проте не набрало необхідної кількості голосів і тому спікер Володимир Литвин не мав права ставити це питання на голосування 10 січня 2006 року. Окрім цього, рішення , прийняте у вівторок на підставі статті 85 Основного закону, також юридично незаконне, оскільки прем'єр Юрій Єхануров мав добровільно подати заяву про відставку, чого він не зробив. "У Верховної Ради не було ніяких юридичних підстав приймати постанову про відставку. Уряд як три місяці вже діяв цьому складі, так і подальші п'ять місяців діятиме відповідно до Конституції", - завив Головатий, передає «Інтерфакс-Україна».

Міністр підкреслив, що єдиним органом, який може винести рішення у цій колізії, є Конституційний суд, який, за його словами, з провини спікера Литвина не може відновити роботу, оскільки блокується прийняття суддями КС присяги.

" Створилася ситуація, коли Конституційний суд не може виправити ситуацію політичного і юридичного беззаконня з боку Верховної Ради. Проте незалежно від цього постанову парламенту необхідно оскаржити в КС у будь-який час, щоб показати свавілля не на користь інтересів України, у тому числі і її міжнародного іміджу", - завив він.

Раніше ForUm повідомляв, що 10 січня народні депутати України прийняли 250 голосами проект постанови про відставку Кабінету Міністрів України і прем'єр-міністра України Юрія Єханурова.

У свою чергу, Президент України Віктор Ющенко назвав неконституційним рішення Верховної Ради про розпуск уряду.

"Рішення Верховної Ради про відставку уряду неконституційне", - сказав Ющенко у вівторок ввечері журналістам після прибуття в аеропорт столиці Казахстану Астани.

За словами Ющенка, більш детальний коментар по ситуації в Україні він має намір дати в середу вранці.

У той же час, екс-прем'єр-міністр України Юрій Єхануров, відповідаючи на питання, до яких наслідків приведе рішення парламенту про відставку уряду, відзначив: «Тепер нам буде трохи легше жити. Річ у тому, що звільнити Кабінет Міністрів ніхто не має права і створився правовий вакуум. Володимир Михайлович (Литвин – ред.) знав, що він робить», - сказав Єхануров. Відповідаючи на уточнююче питання, чи слід такі слова розцінювати як звинувачення в тому, що сталося спікера, Єхануров сказав: «Ні, але процедурно він не мав права ставити це питання на голосування».

Колишній прем'єр повідомив, що, не дивлячись на відставку уряду, процес підготовки міжурядової угоди Росії і України щодо ціни на російський газ не буде зірваний.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

311