Міністр закордонних справ Республіки Польща Стефан Меллер переконаний, що обговорення питань енергетичної безпеки ЄС неможливе без України.


Про це Меллер сказав на спільній прес-конференції з керівником зовнішньополітичного відомства України Борисом Тарасюком, що проходила в Києві, після закінчення переговорів.


Він відзначив, що газова проблема між Україною і Росією та забезпечення газом Європи була домінуючою темою на сьогоднішніх переговорах.


За словами Меллера, газовий конфлікт між Україною і Росією викликав зацікавленість і занепокоєність країн ЄС, зокрема Польщі.


Він відзначив, що одним з наслідків цього конфлікту є те, що в ЄС усвідомили необхідність обговорення загальної стратегії безпеки. Він також відзначив, що Польща не стоятиме осторонь, і закликатиме своїх друзів з Європейського Союзу обговорити це питання.


«Ми усвідомлюємо те, що неможливо вести розмову на цю тему без участі України», - підкреслив він, додавши, що є всі передумови, щоб Польща і Україна обговорили цю тему і зайняли зближуючу позицію.


У свою чергу міністр закордонних справ України Борис Тарасюк відзначив, що під час переговорів був обговорений графік обміну візитами президентів, глав парламентів і глав урядів України та Польщі, розвиток торговельно-економічної співпраці, співпраці в галузі енергетики, а також з ЄС і НАТО.


Відповідаючи на питання польських журналістів, які висновки Україна зробила з газової кризи, Тарасюк відзначив, що українська влада зробила декілька висновків, які в основному співпадають з висновками країн ЄС, зокрема Польщі. За його словами, ці висновки полягають у необхідності введення нових енергозберігаючих технологій, збільшенні видобутку власних енергоносіїв. При цьому міністр нагадав, що Україна входить в двадцятку країн світу з найбільшими покладами газу. Він також відзначив необхідність диверсифікації джерел енергопостачання. За його словами, є конкретні ідеї і пропозиції з цього приводу, які сьогодні він передав Меллеру, передає «УНІАН».


При цьому Тарасюк не назвав ці пропозиції, підкресливши, що це предмет двосторонніх конфіденційних переговорів. Він також відзначив, що Україна підтримує пропозицію ОБСЄ про скликання конференції ОБСЄ з питань енергетичної безпеки.


Меллер у свою чергу відзначив, що в 2006 році Польща не робитиме екстраординарних дій, направлених на допомогу Україні в процесі євроінтеграції. Він відзначив, що Польща постійно підтримує зусилля України, направлені на європейську і євроатлантичну інтеграцію. «Ми повинні продовжувати говорити, що Україна повинна стати членом ЄС. Я собі не уявляю повноцінної Європи без України», - сказав він. За словами Меллера, це ж стосується і НАТО. Він відзначив, що збереження безпеки в регіоні неможливе без участі в НАТО.


Тарасюк і Меллер підписали Протокол про консультації між МЗС двох країн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

463