Президент України Віктор Ющенко повністю задоволений досягнутою домовленістю щодо газу з Росією і вважає інцидент вичерпаним.

"Домовленість з Російською Федерацією щодо газу Україну повністю влаштовує, інцидент вичерпаний", - сказав Ющенко на зустрічі з міністром закордонних справ Польщі Стефаном Меллером.

"Найближчими місяцями відносини з Росією будуть суттєво раціоналізовані й оздоровлені", - навели також у прес-службі українського президента слова Ющенка, передає РІА «Новини».

За інформацією прес-служби, на зустрічі сторони обговорили питання регіональної співпраці і сумісні енергетичні проекти. Зокрема, йшлося про участь у консорціумі щодо реалізації нових проектів будівництва газопроводів через територію України.

Глава МЗС Польщі, у свою чергу, відзначив, що "Варшава інтенсифікуватиме питання впорядкування ринку енергоносіїв, у тому числі через винесення проблеми на обговорення ЄС".

Як повідомляв ForUm, 4 січня 2006 року НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» досягли домовленості щодо поставок російського газу до України. Згідно з нею, Україна купуватиме російський газ за ціною 95 доларів за 1 тисячу кубометрів у компанії «РосУкрЕнерго». У свою чергу, «РосУкрЕнерго» купуватиме російський газ у «Газпрому» за ціною 230 доларів за 1 тисячу кубометрів. Висока ціна російського газу для «РосУкрЕнерго» компенсуватиметься більш низькою вартістю газу з Середньої Азії. При цьому транзитна ставка за транзит російського газу до Європи збільшується з 1,09, як це було раніше, до 1,6 доларів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

303