Ціни на газ для українського населення залишаться на рівні діючих. Про це, виступаючи у Верховній Раді перед народними депутатами заявив Прем'єр-міністр України Юрій Єхануров, передає кореспондент ForUm’а.

Крім того, він відзначив, що додаткові витрати на газ, які з'явилися після підписання угоди між Україною і Росією «є незначними, тому ці суми немає необхідності переглядати під час перегляду бюджету в цілому».

«Ми відрегулюємо ці питання», - пообіцяв прем'єр. Крім того, він відзначив про недоцільність ухвалення постанови щодо підвищення на 25% рівня оптових цін на природний газ.

Раніше ForUm повідомляв, що Єврокомісар з питань енергетики Андріс Пібалгс вітав досягнуту угоду між «Газпромом» і «Нафтогазом України», проте закликав країни ЄС зробити висновки з російсько-української суперечки навколо поставок газу і підшукати альтернативні джерела поставок.

За словами представника Єврокомісії, для Росії й України було надзвичайно важливим укласти цю операцію в стислі терміни, якщо вони не хотіли втратити репутацію надійного партнера Євросоюзу.

Пібалгс також відзначив, що хоча переговори формально велися тільки між «Газпромом» і «Нафтогазом України», участь у них політичних лідерів обох країн була цілком очевидна. Втім, додав Єврокомісар, досягнута угода надзвичайно важлива для непростих російсько-українських відносин, оскільки свідчить про те, що сторони можуть шляхом діалогу досягати необхідних рішень. При цьому Пібалгс попередив, що комерційні суперечки можуть мати і політичні наслідки.

Європа ж, на думку Пібалгса, потребує більш скоординованої колективної політики у сфері безпеки поставок енергоресурсів. «Сьогодні питання безпеки енергопоставок необхідним чином розглядаються країнами-членами Євросоюзу тільки на національному рівні, але нам необхідний більш широкий загальноєвропейський підхід до цих питань», - вказав Єврокомісар.

Він пообіцяв, що до березневого саміту ЄС Єврокомісія підготує проект нової енергетичної політики ЄС.

Як відомо, 4 січня в Брюсселі пройшло засідання координаційної групи Євросоюзу з газу, до якої входять представники всіх 25 країн-членів цієї регіональної організації. За словами Пібалгса, експерти збиралися, щоб обговорити питання забезпечення безпеки поставок газу до Європи в середньостроковій і довгостроковій перспективі.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

531