В Міністерстві закордонних справ України вважають, що колишній перший заступник міністра закордонних справ України Олександр Чалий обмовився, назвавши «Перл Харбором української дипломатії» підписану з Росією 4 січня 2006 року газову угоду.

Про це сказав сьогодні на брифінгу керівник прес-служби МЗС Василь Філіпчук, передає «УНІАН».

«Я думаю, що Чалий просто обмовився, оскільки краще, ніж будь-хто інший, знає про те, які повноваження має МЗС України в газових переговорах. МЗС України участь у газових переговорах не брало», - сказав Філіпчук.

Як повідомляв ForUm, 4 січня 2006 року НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» досягли домовленості щодо поставок російського газу до України.

Коментуючи підписання цієї угоди, Чалий в інтерв'ю ряду ЗМІ відзначив: «На мою думку, сталася стратегічна помилка з боку України і для української енергетичної дипломатії: ніч з 3 на 4 (січня) – Перл Харбор для української дипломатичної служби. Фактично, наслідки того, що уклали, якщо це не буде змінено, будуть украй катастрофічними, особливо, в другій половині цього року».

Як відомо, в грудні 1941 року, під час Другої світової війни, японська авіація завдала удару по головній базі військово-морського флоту США Перл Харбор (Гавайські острови) і знищила основні сили американського Тихоокеанського флоту. 8 грудня 1941 року США разом з Великобританією оголосили Японії війну.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

413