9 січня в Україні почалося надзвичайно довгоочікуване дійство – справу про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе почав розглядати суд.

Втім, процес вийшов недовгим: колегія Судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Києва після закінчення другої перерви, викликаної проблемами, що виникли у зв'язку з малою площею судового залу, ухвалила рішення перенести розгляд справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе на 11.00 23 січня.


Головуюча в судовому процесі суддя Ірина Григор’єва ухвалила таке рішення у зв'язку з тим, що під час перерви підсудному Миколі Протасову стало зле і йому викликали швидку допомогу, яка поставила підсудному діагноз гіпертонічний криз. З урахуванням позиції сторін-учасниць судового процесу про неможливість продовжувати розгляд справи за відсутності в судовому залі Протасова, колегія суддів ухвалила рішення перенести розгляд справи.

Адвокати Мирослави і Лесі Гонгадзе не можуть дати відповідь, чи виправдано суд переніс розгляд справи про вбивство журналіста на два тижні через хворобу підозрюваного Миколи Протасова.


«Я дуже здивована, що на такий термін перенесено слухання справи. Зробили б перерву на три дні. А з першого разу на два тижні – я здивована...», - сказала адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко.


Адвокат Лесі Гонгадзе Андрій Федур, коментуючи перенесення розгляду справи, сказав: «Виправдано чи ні, навряд чи ми дамо відповідь, тому що не маємо даних, якого лікуванні ця людина потребує».


Водночас він висловив своє задоволення тим, що сьогодні «конвой викликає швидку обвинуваченому. Мабуть, щось в цій країні змінилося. Але щодо терміну, мабуть, в процесі пішло щось не так. Швидше за все, в зал потрапили журналісти...»

З журналістами взагалі вийшло недобре. Після першої оголошеної в процесі 45-хвилинної перерви журналісти прорвалися через кордон конвою, що охороняє в судовому залі підсудних, в зал, щоб бути присутніми на слуханні справи.


На вимогу конвою звільнити приміщення журналісти відповіли відмовою, мотивуючи це тим, що судове засідання є відкритим, а тому кожний представник ЗМІ, який з'явився сьогодні в Апеляційний суд, відповідно до чинного законодавства, має право бути присутній на судовому засіданні.


Суддя Григор’єва свою ухвалу про оголошення перерви в процесі мотивувала тим, що в залі «склалася напружена обстановка і в таких умовах працювати неможливо».


Вона також пояснила, що «суд працює в тих умовах, які йому створені». Суддя мала на увазі розмір залу, який замалий навіть для сторін - учасниць судового процесу.


Суддя також пояснила, що в інших залах або немає дорадчої кімнати для суддів, або немає умов для утримання підсудних. При цьому вона пообіцяла, коли суд «дійде до стадії досудового слідства, тоді будемо вирішувати питання із залом».

Нагадаємо, 8 серпня 2005 року прес-служба Генпрокуратури повідомила, що Генеральна прокуратура України завершила розслідування у кримінальній справі за звинуваченням Валерія Костенка, Миколи Протасова, Олександра Поповича за п. “i” ст.93 і ч.3 ст.166 Кримінального кодексу України в редакції 1960 року, яка була виділена з кримінальної справи №60-1241 за фактом навмисного вбивства журналіста Г.Гонгадзе.


23 листопада Генпрокуратура направила у Верховний Суд України для визначення підсудності цю кримінальну справу за звинуваченням трьох осіб, яка була виділена з кримінальної справи про вбивство журналіста Г.Гонгадзе. 28 листопада ВСУ передав справу голові Апеляційного суду Києва.


19 грудня 2005 року під час попереднього досудового розгляду справи головуюча в судовому процесі суддя Апеляційного суду Києва Ірина Григор’єва відхилила два клопотання адвоката матері убитого журналіста Лесі Гонгадзе Андрія Федура, які стосувалися направлення справи на дослідування через те, що, на переконання адвоката, не встановлені замовники і організатори вбивства журналіста. Друге клопотання стосувалося зміни запобіжного заходу з підписки про невиїзд на утримання під вартою третьому звинуваченому Поповичу. Крім того, суд не задовольнив скаргу Федура на визнання неправомірними дій заступника генпрокурора Віталія Щоткіна, за розпорядженням якого зазначена справа була передана у Верховний Суд для визначення підсудності.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1717