Дуже сильні зливи, що впали на південні райони півострівної Малайзії, а також штат Сабах на острові Калімантан, змусили місцевих жителів покинути будинки і шукати притулку в евакуаційно-рятувальних центрах.

Число потерпілих від природної стихії, які втратили дах над головою, уже перевищує 1 тисячу 100 осіб.

Найбільших збитків завдано найпівденнішому малайзійському штату Джохор, особливо передмістям столиці Джохор-Бару.

П'ять річок, що вийшли з берегів, заскочили місцевих жителів зненацька, оскільки рівень води в житлових районах за півгодини підвищився більш ніж на метр. Найскладніша ситуація в селах і невеликих містах, розташованих поблизу берегів річок Сенай, Теброу і Сегамат. Сумний рекорд зафіксовано в гирлі річки Бесой - вода там тримається на позначці 22,4 метра, роблячи абсолютно непридатними для проживання і використання як будинки, так і адміністративні будівлі, повідомляє РІА «Новини».

"Ми вже розгорнули 10 евакуаційних і рятувальних центрів на півдні штату Джохор, медикаменти, продовольство і предмети першої необхідності безперешкодно доставляються в райони лиха і розподіляються серед потерпілих громадян", - розказав в інтерв'ю співробітник Департаменту соціального забезпечення району Сегамат Норазаман Абдул Манаф.

За його словами, частина автомагістралей закрита для руху транспорту, оскільки дорожнє полотно накрите майже метровою товщею води. Голова комітету штату Джохор з питань жінок, сім'ї і соціального розвитку доктор Робія Косай (Robia Kosai), яка відвідала райони лиха, заявила, що уряд готовий розширити масштаби надання допомоги біженцям.

"Якщо дощі не припиняться протягом найближчих декількох днів, будуть розгорнені додаткові евакуаційні центри, здатні прийняти всіх потерпілих громадян", - зазначила вона.

В кінці грудня минулого року найсильніша за останні 30 років повінь спричинила до евакуації більше як 30 тисяч осіб на півночі Малайзії, які проживають переважно в штатах Кедах (Kedah), Перліс (Perlis), Келантан (Kelantan), Паханг (Pahang) і Тренггану (Terengganu). Причиною катастрофи тоді також стали тропічні зливи, що викликали критичне підвищення рівня води в річках. Жертвами природної стихії стали 14 осіб, у тому числі шестеро дітей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

868