Президент України Віктор Ющенко підписав закон про доступ до судових рішень.

Про це повідомляє прес-служба Президента. Раніше за закон, внесений керівником комітету з питань правової політики Василем Онопенком, проголосували 303 народних депутати з 409, що зареєструвалися в залі.

Законом регулюються відносини, пов’язані із забезпеченням доступу до судових рішень, ухвалених судами загальної юрисдикції, у цивільних , господарських, адміністративних і кримінальних справах та про ведення єдиного державного реєстру судових рішень.

Відповідно до закону, кожний має право на доступ до судових рішень. Це право забезпечується офіційним обнародуванням текстів судових рішень на офіційному веб-порталі судової влади. Судові рішення можуть публікуватися в друкованих виданнях, а також розповсюджуватися в електронній формі.

Для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції державна судова адміністрація України забезпечує ведення єдиного державного реєстру судових рішень (автоматизована система збирання , зберігання, захисту, обліку , пошуку і надання електронних копій судових рішень). В реєстр включаються всі судові рішення судів загальної юрисдикції, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Згідно із законом, порядок ведення такого реєстру затверджується Кабінетом Міністрів України.

Судові рішення, внесені в єдиний державний реєстр судових рішень, є відкритими для безкоштовного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України. Для реалізації права доступу до судових рішень, внесених в єдиний державний реєстр, користувачу надаються можливості пошуку, перегляду , копіювання і розпечатування судових рішень або їх частин .

Закон передбачає, що судові рішення вважаються офіційно опублікованими за умови засвідчення державною судовою адміністрацією відповідності текстів судових рішень оригіналам або електронним копіям судових рішень, розміщених в єдиному державному реєстрі судових рішень.

В текстах судових рішень відкритих для загального доступу, не можуть розголошуватися дані, які дають можливість ідентифікувати фізичну або юридичну особу.

Законом також встановлюється порядок доступу до судових рішень зацікавлених осіб .

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

533