За час існування недоторканності для депутатів місцевих рад прокурорами всіх рівнів направлено в сільські, селищні, міські, районні і обласні ради 514 подань про притягнення народних обранців до кримінальної відповідальності. 73 з них було задоволено, 326 - відхилено, решта зараз розглядаються.

Як повідомили в прес-службі Генеральної прокуратури України, зокрема місцевими радами Дніпропетровської області з 37 подань було відхилено 30, в Сумській області з 29 відхилено 22 і лише 3 задоволено. З 16 подань, внесених до органів місцевого самоврядування Тернопільської області, відхилено 14. У Волинській, Донецькій, Миколаївській, Одеській і Хмельницькій областях не було надано жодної згоди на притягнення депутатів місцевих рад до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, 6 жовтня поточного року Президент України Віктор Ющенко підписав Закон України "Про внесення змін в Закон України "Про статус депутатів місцевих рад". Закон передбачає встановлення особливого порядку притягнення депутата місцевої ради до кримінальної і адміністративної відповідальності. Цей порядок передбачає попередню згоду відповідної місцевої ради на ухвалення стосовно депутата запобіжних засобів у вигляді підписки про невиїзд, або взяття під варту у зв'язку з розслідуванням кримінальної справи, або заходів адміністративного стягнення, повідомляє «ЛІГА».

Законом також регламентується порядок розгляду місцевою радою питання про надання згоди на притягнення депутата до кримінальної або адміністративної відповідальності. Зокрема встановлюється, що подання вноситься прокурором відповідного рівня в місцеву раду перед пред'явленням депутату звинувачення, або наданням санкції на арешт, або направленням справи про адміністративне правопорушення в суд.

Згідно із Законом, рада розглядає подання прокурора не пізніше ніж в місячний термін, ухвалює мотивоване рішення і в триденний термін повідомляє про нього прокурора. Передбачено, що депутат має право брати участь в розгляді радою питання про його депутатську недоторканність.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

999