В міжнародному аеропорту «Бориспіль» було затримано групу українських сиріт, яких незаконно намагалися вивезти за кордон.

Як повідомили в Департаменті зв'язків з громадськістю Державної прикордонної служби України, незважаючи на неодноразові попередження Держприкордонслужби про дотримання порядку перетину державного кордону неповнолітніми громадянами України, наприкінці минулого і на початку нинішнього року почастішали випадки, коли групи українських дітей не пропускали для виїзду за кордон через відсутність визначеного законодавством переліку документів.

Наприклад, вчора в «Борисполі» було затримано сімох дітей - вихованців будинку для сиріт №1 Дніпропетровська, віком від 6 до 14 років, які повинні були вилетіти рейсом «Київ – Барселона». У керівника групи були тільки квитки, а ось цілий перелік інших необхідних документів, включаючи дозвіл на їх виїзд за кордон від Міністерства у справах сім'ї і молоді, не виявилося.

Крім цього, як розповіли в управлінні прикордонного контролю і реєстрації адміністрації Держприкордонслужби, є побоювання, що сироти назад в Україну не повернуться. Подібний випадок вже стався минулого місяця. Не пропущена тоді група вихованців інтернату вдруге в пункті пропуску так і не з'явилася, навіть не дивлячись на те, що недешеві квитки були переоформлені на більш пізній термін, передає «УНІАН».

Інша група з 12 неповнолітніх, яка в грудні минулого року їхала до Росії нібито на оздоровлення, зараз перебуває в приймачі-розподільнику міста Києва. Справжні імена деяких дітей до цих пір невстановлені, проте вдалося з'ясувати, що жінка, яка супроводжувала групу, насправді везла дітей до Москви, щоб поповнити ними тамтешню армію жебраків. Саме тому до аеропорту прибув представник Департаменту у боротьбі з торгівлею людьми і незаконною міграцією МВС, який і з'ясує, чи дійсно з метою оздоровлення вивозили за кордон вихованців дитбудинку.

В цілому за 2005 рік прикордонники через відсутність належних документів не пропустили понад п'ять тисячі українських дітей.

Держприкордонслужба нагадує, що з 1 лютого 2006 року набуває чинності новий Порядок організації виїзду дітей за кордон на відпочинок і оздоровлення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

976