В Севастополі у 2005 році за час роботи міжвідомчої комісії щодо перевірки дотримання в регіоні земельного законодавства правоохоронними органами порушено 18 кримінальних справ по 35-и злочинах, 15 справ вже направлено до суду, чотири справи суди вже розглянули.

Про це на засіданні комісії повідомив її голова, голова Севастопольської міської державної адміністрації Сергій Іванов.

Представник прокуратури Севастополя на засіданні комісії додав, що на сьогоднішній день порушеннями в земельній сфері завдано збитку на суму 998,8 тис. грн., який під час досудового слідства відшкодований у повному об'ємі.

Крім того, до судів за порушення земельного законодавства пред'явлено 74 позовні заяви, за якими на сьогоднішній день пред'явлені в суд матеріальні вимоги практично розглянуті на 460 тис. грн., з яких на даний час розглянуто і задоволено 13 позовів на суму 227,4 тис. грн., реально стягнуті 167,3 тис. грн. За даними правоохоронних органів, щодо протестів прокурорів відмінено 47 незаконних рішень органів самоврядування, щодо документів прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 59 посадовців, з них 10 - представників контролюючих органів. Зокрема, 4 посадовці - представники Інспекції архітектурно-будівельного контролю, і 6 - Управління земельних ресурсів міста Севастополь, передає «УНІАН».

В той же час, представник УМВС України в місті Севастополь на засіданні комісії повідомив, що за результатами роботи комісії складено два протоколи про корупції, які «пройшли через суд», крім того, на сьогоднішній день існує 8 матеріалів, за якими планується ухвалити рішення в січні цього року. За даними представника УМВС, загальний збиток щодо перевірок за час роботи комісії склав більше 27 млн. грн.

Як підкреслювали учасники засідання, найтиповішими і найпоширенішими в регіоні порушеннями земельного законодавства, які виявляли органи прокуратури протягом минулого року, були порушення вимог закону про оренду землі, самовільне використовування земель і безкоштовне використовування землі, видача дозволів на проведення будівельних робіт без наявності документів на землю, що встановлюють право, надання земель не за цільовим призначенням, зловживання посадовцями Управління земельних ресурсів і органів місцевого самоврядування при вирішенні питань про виділення земельних ділянок. Ще один аспект порушень - неналежне здійснення повноважень щодо контролю за охороною і використовуванням земель Управлінням земельних ресурсів і Інспекцією архітектурно-будівельного контролю.

Міжвідомча комісія з перевірки дотримання в Севастополі земельного законодавства була створена весною 2005 року у виконання розпорядження Президента України від 20 квітня 2005 року «Про комплексну перевірку дотримання вимог законодавства, реалізації державної політики у сфері регулювання земельних відносин, використовування і охорон земель».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

445