На Кобзевському газоконденсатному родовищі в Харківській області підтверджені промислові запаси газу.

Як повідомили в регіональному представництві прес-служби НАК «Нафтогаз Україна», за результатами геологорозвідувальних робіт (буріння свердловин № 28 і № 31) прирощено близько 6 млрд. кубометрів газу, що дозволило перевести родовище в категорію великих. Загальні ресурси газу, включаючи глибокозалягаючі горизонти, складають близько 70 млрд. кубометрів.

За прогнозами фахівців, після введення в експлуатацію нових свердловин родовище щорічно даватиме Україні додатково 1 млрд. кубів природного газу. До цього тут добувалося менше 0,5 млрд. куб. м.

За інформацією прес-служби, з моменту відкриття Кобзевського родовища в 2002 році ГК «Укргазодобування» введено в експлуатацію 6 добувних свердловин, ще три добудовуються і будуть введені в експлуатацію найближчим часом. На родовищі прискореними темпами побудована і введена в експлуатацію комплексна установка підготовки газу, передає «УНІАН».

В грудні 2005 р. добовий видобуток природного газу Кобзевського родовища складала 1 млн. 130 тис. кубометрів. В 2005 році на Кобзевському родовищі здобуто 308,8 млн. кубометрів природного газу.

Згідно з проектним рішенням, річний рівень видобутку газу до кінця 2007 р. складатиме близько 1,5 млрд. кубометрів. Для забезпечення цього в 2006 р. в західній частині родовища передбачається будівництво ще однієї комплексної установки щодо підготовки газу і буріння експлуатаційних свердловин.

З метою оцінки глибокозалягаючих горизонтів (4000-6300 м) у 2006 р. на родовищі вже почалося буріння свердловини №12, запроектовано буріння свердловини №14.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

919