Росія погодилася на пропозицію української сторони в питаннях плати за російський газ, повідомив голова НАК «Нафтогаз України» Олексій Івченко, вилітаючи до Києва з Москви.

«Ми підписали угоду, згідно з якою «Нафтогаз» з 1 січня 2006 року купує газ для забезпечення газового балансу України за ціною 95 доларів за тисячу кубометрів на кордоні Україна-Росія. При цьому транзитна ставка за транзит російського газу до Європи підвищується з 1,09, як це було раніше, до 1,6 доларів за тисячу кубометрів на сто кілометрів. За транзит «Газпром» буде платити, як і ми за спожитий газ», - наголосив Івченко в інтерв'ю сайту RAZOM, повідомляє «УНІАН».

У «Газпрому» ми не будемо купувати газ, - зазначив голова «Нафтогазу». – Натомість ми його будемо купувати у «РосУкрЕнерго» та в інших компаній, у яких нам буде це вигідно».

«Сьогодні угода підписана на п'ять років, - заявив Івченко, - і в ній є пункт, згідно з яким ціна транзиту і ціна газу може змінюватися виключно за взаємною згодою сторін».

«Росія випробувала нас на міцність, перевіряла, на які умови нас можна штовхнути», - переконаний Івченко. - Але справедливість перемогла, і ми уклали всі угоди на вигідних для України умовах».

«Росія погодилася на наші умови, тому що правда була на нашій стороні, - вважає голова «Нафтогазу». - Ми працювали виключно в правовому полі, ми не порушували ніяких договірних зобов'язань, ми залишаємося надійним транзитером російського газу до Європи, тому нам і вдалося знайти компромісне рішення, яке влаштувало обидві сторони».

«Від сьогодні Європа може спати спокійно, - заявив Івченко, - 2 січня ми отримали офіційну телеграму з диспетчерського управління «Газпрому» про те, що «Газпром» компенсує весь той газ, який він недопоставив протягом цих днів до Європи».

Як повідомляв ForUm, згідно з досягнутою в Москві домовленістю між “Газпромом” і «Нафтогазом», Україна буде купувати російський газ за ціною 95 доларів за 1 тисячу кубометрів у компанії «РосУкрЕнерго». Своєю чергою «РосУкрЕнерго» купуватиме російський газ у «Газпрому» за ціною 230 доларів за 1 тисячу кубометрів.

Висока ціна російського газу для «РосУкрЕнерго» компенсуватиметься більш низькою вартістю газу із Середньої Азії.

Як пояснив журналістам прес-секретар голови правління «Газпрому» Сергій Купріянов, «РосУкрЕнерго» купуватиме російський газ за ціною 230 дол. за тисячу кубометрів, після чого цей газ буде змішаний з газом, який надходить з Центрально-Азіатського регіону, і в результаті «РосУкрЕнерго» постачатиме в Україну газ, вартість якого на першому етапі становитиме 95 дол. за тисячу кубометрів.

«РосУкрЕнерго» є спільним підприємством «Газпромбанку» і «Райффайзенбанку», «Газпрому» належить більше ніж 50% акцій. НАК «Нафтогаз України» також входить до числа акціонерів «РосУкрЕнерго».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

748