Кабінет Міністрів України затвердив заходи щодо енергозабезпечення споживачів.

Зокрема, у розпорядженні КМУ від 28 грудня 2005 р. №577-р, текст якого розміщений на офіційному сайті Верховної Ради України, пріоритетними завданнями з забезпечення споживачів природним газом визначені: збільшення об'ємів видобутку власних енергетичних ресурсів, зокрема, природного газу, газового конденсату, нафти, кам'яного і бурого вугілля, торфу; скорочення об'ємів споживання природного газу в паливно-енергетичному комплексі, промисловості, житлово-комунальному господарстві і соціально-побутовій сфері шляхом його економного витрачання і впровадження новітніх енергозберігаючих технологій; забезпечення широкого використання нетрадиційних джерел енергії.

Разом з цим Міністерству палива і енергетики разом з Міністерством економіки України і Держкомстатом доручено підготувати і подати Кабінету Міністрів України пропозиції по забезпеченню складання загального енергетичного балансу України і проект відповідного акту.

Також Мінпаливенерго має вжити заходів: для скорочення об'ємів споживання природного газу в 2006 році тепловими електростанціями на 20 відсотків, але не менше ніж на 0,7 млрд. куб. метрів; разом з Мінпромполітики - для скорочення об'ємів споживання природного газу державними промисловими підприємствами на 4 млрд. куб. метрів; разом з іншими зацікавленими центральними органами виконавчої влади - розпорядниками бюджетних коштів - по скороченню в 2006 році об'ємів споживання природного газу підприємствами, установами і організаціями, які належать до сфери їх управління, на 10 відсотків.

Мінпаливенерго і НАК «Нафтогаз України» у двотижневий термін повинні подати на розгляд Кабміну план заходів щодо забезпечення широкого використання електропривідних компресорних станцій на магістральних газопроводах; прискорення темпів оснащення газорозподільних систем приладами обліку газу; облаштування на лінійних компресорних станціях контрольних пунктів вимірювання витрат газу; скорочення в 2006 році об'ємів споживання природного газу для власних потреб НАК «Нафтогаз України» на 10 відсотків, але не менше ніж на 0,5 млрд. куб. метрів.

Мінвуглепрому доручено забезпечити підвищення рівня збагачення вугілля і зменшення зольности відвантаженої споживачам вугільної продукції.

Мінекономіки, Мінпаливенерго, Мінпромполітики, Мінтрансзв’язку і Мінбуду доручено подати Кабінету Міністрів України пропозиції про внесення змін до Комплексної державної програми енергозбереження України, направлені на послаблення залежності України від імпортованих енергоносіїв.

Мінекономіки, Мінпромполітики, Мінпаливенерго, Мінагрополітіки, Мінтрансзв’язку, Мінбуд і НАК «Нафтогаз України» повинні підготувати в місячний термін проект державної програми з скорочення об'ємів споживання природного газу найенергоємнішими підприємствами, зокрема, в хімічній і металургійній промисловості, комунальній теплоенергетиці, і пропрацювати питання збільшення частки використання альтернативних видів палива.

Також у розпорядженні мовиться, що Кабмін погоджується з пропозицією НКРЕ, Мінпаливенерго, НАК «Нафтогаз України» і Мінекономіки про необхідність поступового підвищення з січня 2006 р. цін для всіх категорій споживачів на електричну і теплову енергію, природний газ до економічно обґрунтованого рівня у зв'язку з збільшенням витрат на їх виробництво, транспортування і розподіл.

Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській і Севастопольській міським держадміністраціям доручено:

затвердити в місячний термін плани заходів з забезпечення постійної роботи підприємств комунальної теплоенергетики в умовах скорочення об'ємів використання природного газу і інших енергетичних ресурсів, протягом 2006 року застарілих приладів обліку природного газу в бюджетних установах, на підприємствах комунальної теплоенергетики і інших підприємствах, застосуванню прогресивних теплозберігаючи конструкцій і матеріалів для будівництва житла і об'єктів соціально-побутової сфери;

розглянути питання щодо встановлення тарифів на послуги з теплопостачання, водопостачання і водовідведення на рівні, достатньому для забезпечення рентабельності підприємств, які виробляють теплову енергію, не менше трьох відсотків;

забезпечити відшкодування в повному об'ємі з місцевих бюджетів підприємствам газового господарства і теплоенергетики витрат, пов'язаних з наданням населенню послуг з пільгових тарифів, а також нарахованих населенню субсидій по оплаті послуг тепло- і газопостачання.

Мінбуду доручено протягом 2006 року затвердити нормативно-правові акти з питань проектування і застосування ефективних теплоізоляція-обробних систем будинків і споруд з урахуванням пропозицій вітчизняних виробників енергозберігаючих технологій і матеріалів.

Мінекономіки, Мінприроди і Мінфіну під час підготовки пропозицій до державного замовлення на закупівлю товарів, робіт, послуг за державні кошти в 2006 році передбачити фінансування робіт, направлених на забезпечення приросту запасів енергетичних ресурсів, в першу чергу нафти і природного газу.

Мінекономіки, Мінфіну разом з Мінбудом під час підготовки пропозицій щодо розподілу у 2006 році субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток регіонів доручено передбачити напрям коштів, перш за все на реалізацію проектів, пов'язаних з енергозбереженням.

Мінпаливенерго, Мінекономіки, Мін’юст і НАК «Нафтогаз України» повинні здійснити в тижневий термін підготовчу роботу з врегулювання спірних питань з Урядом Російської Федерації і ВАТ «Газпром» відповідно до міжнародної практики і укладених договорів щодо транзиту російського природного газу і його поставок до України.

Мінпаливенерго доручено постійно оприлюднювати інформацію про заходи, які вживаються для забезпечення споживачів природним газом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1095