НАК «Нафтогаз України» підкреслює, що Україна не відбирає несанкціонований російський газ. Про це сьогодні на брифінгу в Кабінеті Міністрів України заявив прес-секретар компанії Едуард Зенюк.

«Заява високих посадовців «Газпрому» про несанкціонований відбір 100 млн. кубічних метрів російського газу 1 січня - цілковита брехня», - підкреслив Зенюк.

За його словами, якщо припустити можливість несанкціонованого відбору газу, то у такому разі РАО «Газпром» несанкціоновано постачав газ у газотранспортну систему України. Він відзначив, що у такому разі російський газ вважався б контрабандою, передає «УНІАН».

Зенюк також повідомив, що газ з Туркменістану доходить до території України за 36 годин, тому 1 січня Україна одержувала туркменський газ, законтрактований ще в 2005 році. На його переконання, звинувачення заступника голови правління «Газпрому» Олександра Медведєва на адресу України є безпідставними. «Очевидний факт брехні з боку керівництва «Газпрому», - сказав Зенюк.

У свою чергу прес-секретар прем'єр-міністра України Валентин Мандрієвський заявив, що Україна керуватиметься колишніми угодами стосовно поставок газу до укладення нових угод.

Як повідомляв ForUm, після відключення України від російського газу 1 січня 2006 року «Газпром» заявив, що весь туркменський газ України поступає «на його баланс». І «на сьогодні в українську газотранспортну систему надходить тільки російський газ». «Ніякого туркменського газу в українську систему не постачається. «Газпром» постачає в систему України тільки російський газ, призначений для експорту», - повідомив заступник голови правління «Газпрому» Медведєв.

Прем'єр-міністр України Юрій Єхануров і міністр палива Іван Плачков заявляли раніше, що Україна одержує туркменський газ в повному об'ємі. Україна споживає газ власного видобутку, з підземних сховищ і туркменський газ чітко відповідно до контракту, підписаного на 2006 рік, заявив Плачков 2 січня в Києві. Для з'ясування ситуації з цим контрактом голова НАК «Нафтогаз України» Івченко у понеділок відбув до Туркменістану.

Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов підтвердив домовленості між Україною і Туркменістаном про поставки туркменського газу до України.

Сьогодні, 3 січня, офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов заявив, що Україна з 2 по 3 січня несанкціоновано відібрала 118,7 млн. кубометрів російського експортного газу. «Зараз підведені оперативні дані за другу добу. За добу з 10.00 2-го січня до 10.00 3-го січня Україна вже відібрала 118,7 млн. кубометрів російського газу», - сказав Купріянов. Він відзначив, що, за уточненими даними, з 1 по 2 січня Україна вкрала 104,8 млн. кубометрів російського експортного газу. «Україна продовжує красти газ. Дані, які у нас були приведені вчора, були оперативними, попередніми. Баланс, який був закритий за підсумками першої доби, став точнішим. Точна цифра - 104 мільйони 800 тисяч кубометрів газу вкрадено з 10 ранку 1 січня до 10 ранку 2 січня», - сказав Купріянов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

842