Різдво Христове, утворення Черкаської області і «зміцнення трудової дисципліни».

У православних - Різдво Христове. У Білорусі - День банківського службовця. Камбоджа відзначає Національне свято. Цього дня 1610 року Галілео Галілей відкрив перші три супутники Юпітера - Іо, Європу і Ганімед. У 1983 році Пленум ЦК КПРС прийняв постанову про "зміцнення трудової дисципліни", після якої почалися масові вилови порушників трудової дисципліни і прогульників у кінотеатрах, перукарнях і магазинах.

Православні християни святкують Різдво Христове. Різдво традиційно зустрічають святковими службами, дзвонами і свічками, засвіченими від Віфлеємського вогню. У храми його приносять з церкви Різдва Христова у Віфлеємі - місті, де, за біблійним переказом, народився Ісус Христос. Вважається, що свічка, засвічена у храмі на Різдво, - символ добра і сімейного благополуччя.

Віруючі згадують, що цього дня в світ прийшов Спаситель Ісус Христос. Промислом Божим було визначено, щоб Пресвята Діва Марія народила Богомнемовля в ізраїльському місті Віфлєєм, у вертепі, серед домашніх тварин. Сьогодні у Віфлєємі на місці народження Бога-сина споруджено величний Храм Різдва Христова, що є місцем масового паломництва християн зі всього світу.

За статутом Православної Церкви Різдву передує багатоденний піст - один з чотирьох великих постів Православної Церкви. Він починається 28 листопада /за новим стилем/ і триває 40 днів, до 6 січня включно.


За народним календарем:
перед, а то, і в перший день Різдва ввечері починали колядувати. Групи чоловіків, юнаків і підлітків заходили в двір кожної хатини, піснями прославляли господарів, бажали їм здоров'я, благополуччя, виконували обряди, за що одержували певну нагороду. В основі всіх цих обходів лежала магічна ідея "першого дня", згідно з якою висловлені в період святок побажання повинні були незабаром втілитися в реальність. Група хлопців-колядників на чолі з "березою" (парубком, який носив церковний дзвоник як ознаку влади) йшла, перш за все, до священика і колядувала у нього у дворі або під вікном. Від священика йшли до кожної хатини. Гроші, зібрані під час обходу, а також починок, хліб, яйця і т.п. переходили у розпорядження церкви. Колядки співали на декілька голосів, частіше всього а cappella, іноді у супроводі "троїстих музик" (скрипка, цимбали, бубон).


Обходили з зіркою, яку робили з простого решета, до якого кріпилися "роги" (від 5 до 12). Потім таку конструкцію обклеювали різнокольоровим промасленим папером, прикрашали фольгою, стрічками і китицями. Всередину ставили свічку - так створювалося щось у вигляді чарівного ліхтаря. Окрім "віфлеємської зірки" колядники носили з собою вертеп - театр костюмованих виконавців. Драматична дія вертепу складалася з двох частин - релігійної і світської. Відповідно на дві категорії ділилися і самі виконавці - маски. Тут театралізовувалася легенда про надзвичайне народження Христа. Тут були "царі" ("королі"), "пастирі", "ангели", "воїни", "цар Ірод". Серед світських персонажів вертепу користувалися популярністю "баба", "дід", "біс", "коза", "єврей", "циган", "козак".


Другорядним членом обходів була "коза". Її роль виконував парубок, на якого надягали вивернутого кожуха. В руках він носив просте опудало тварини з випаленими ніздрями, а замість очей вставляли великі ґудзики. Голова "кози" мала рухому нижню щелепу з борідкою, яка весело клацала під час вистави. Роги "кози" іноді прикрашали дзвоником і кольоровими стрічками. Центральним моментом ритуальної дії був танок "кози", її "смерть" і "воскресіння", які символізували кругообіг часу і прихід Нового Року.
Поздоровляючи господарів з святами, колядники грали гумористичні сценки: "сварка діда і баби", "доїли козу", "продаж кози на ринку", "її вбивство", "лікування" і т.д. По закінченню, господарі обов'язково подавали рядженим "коляду", до складу якої входили гроші і продукти. Частина грошей, зібраних колядниками, йшла на організацію молодіжних вечірок з музикою і танцями. Традиційні колядки з "козою" подекуди збереглися і нині.

Під Новий рік, як і на Різдво, носили трапезу бабі-повитусі і хрещеним.

Православні: ні.
Католицькі: Лукіан, Раймонд.

Цього дня:

1898 На сцені московської приватної опери Савви Мамонтова вперше була виконана опера Миколи Римського-Корсакова «Садко», якій було відмовлено в постановці Дирекцією Імператорських театрів.

1904 Цього дня компанія Марконі встановила радіосигнал - заклик про допомогу: CQD. Два роки опісля він був замінений на SOS не через розшифровку "врятуйте наші душі", а тому що зручніше, тобто швидше передавався і безпомилково сприймався.

1938 Комітет у справах мистецтв прийняв постанову про ліквідацію театру ім. Мейерхольда. Останнім спектаклем, зіграним вечором 7 січня, була «Пані з камеліями». Зінаїда РАЙХ, відігравши фінальну сцену – смерть Маргарити Готьє, – знепритомніла. За куліси її віднесли на руках... Театр був ліквідований, Мейерхольд розстріляний, його дружина Райх по-звірячому вбита.

1954 Утворена Черкаська область.

1955 Вперше чорношкіра співачка виступила на сцені «Метрополітен-опери» - Маріан Андерсон в ролі Ульріки в «Балі-маскараді» Джузеппе Верді.

1972 Одруження А.Д.Сахарова і Є.Г.Боннер.

2004 Президент Білорусі Олександр Лукашенко нагородив відомого французького кутюр’є П’єра Кардена орденом Франциска Скоріни.

7 січня народилися:

1834 Іоганн Філіп Рейс (1834-14.1.1874), німецький винахідник. 1844 Бернадетта Собіро, французька праведниця, католицька свята, якій вісімнадцять разів з’являлася діва Марія.

1911 Марія Володимирівна Миронова (1911-13.11.1997), артистка естради, театру, народна артистка СРСР, мати Андрія Миронова.

1919 Євгенії Загданський, український сценарист і кінознавець.

1930 Володимир Денисенко, український режисер і сценарист.

1948 Наталія Федорівна Гвоздикова, кіноактриса («Калина червона», «Пічки-лавочки», «Велика перерва», «Народжені революцією», "Дума про Ковпака").

1961 Катерина Семенова, співачка.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

825