Перша дуель Дюма, народження Раїси Горбачової і перепис населення в СРСР.

Білорусь відзначає День працівників соціального захисту. В 1970 році Луганськ перейменований у Ворошиловград. У 1977 році заарештовані лідери Української Гельсінської Спілки М.Руденко і О.Тихий. У 1993 році в Україні створена Комісія з повернення в республіку культурних цінностей. А 2001 року відбулася прем'єра в МХАТі вистави режисера Романа Козака "Лісова пісня" (за мотивами твору Лесі Українки).

Цього дня в 1932 році народилася Раїса Горбачова (Титаренко). Вона була старшою з трьох дітей. Її батько, українець за національністю, походив з сім'ї розкуркуленого (дід Раїси зник у таборі) і був відправлений на роботу в Сибір; він працював на будівництві залізниці. Сім'я часто змінювала місце проживання, що витікало з роду занять батька. Жили бідно. Мати, росіянка за національністю, була малоосвіченою жінкою, але виховувала в своїй дочці прагнення до хорошого навчання і отримання освіти для того, щоб зробити кар'єру. Її без іспитів прийняли на філософський факультет МГУ. З майбутнім чоловіком Раїса познайомилися на студентській вечірці. За визнанням Горбачова, за період стосунків з Раїсою, навчання для нього поступово відсунулося на другий план. Вони стали нерозлучні і одружилися в 1953, в рік смерті Сталіна, після того, як Горбачов закінчив своє навчання в МГУ. Весілля відбулося 25 вересня. Як зізнавалася Раїса Горбачова, святкування Нового, 1954 року, було одним з найщасливіших моментів в їх житті.
Молода сім'я переїхала в рідне місто Горбачова Ставропіль, куди він отримав призначення. Молодий Горбачов почав швидко просуватися службовими сходами партійної номенклатури. У цей час 1956 року Раїса народила доньку Ірину, написала і захистила дисертацію на соціологічну тематику, отримавши ступінь кандидата філософських наук. Сім'я Горбачових повернулася до Москви в 1978 році, коли Михайло Горбачов висувався в лави радянської партійної еліти після успішної роботи першим секретарем Ставропольського крайкому КПРС і став секретарем ЦК КПРС з аграрного сектора. З жовтня 1980 він - член Політбюро. Горбачови відчували себе самотніми у байдужій атмосфері великої влади в Москві і це, можливо, зближувало їх ще більше.
Як дружина радянського лідера Раїса Горбачова стала членом радянського Фонду культури, який очолював академік Лихачов і в цій якості служила зв'язуючою ланкою між Горбачовим і радянською інтелігенцією.
Раїса Горбачова створила клуб, в якому збиралися добре відомі і впливові жінки Росії для неформальних дискусій і благодійних проектів. Всупереч її побажанням цей клуб отримав найменування «Клубу Раїси Максимівни». В 1985 Раїса Горбачова зізналася: «Я дуже щаслива з Михайлом. Ми дуже великі друзі»...були заточені на дачі у Форосі. В 1991 була опублікована книга спогадів Горбачової «Я сподіваюся», яку багато хто визнав не позбавленої суб'єктивності, але цікавою для розуміння еволюції радянської системи.
Відхід Горбачова з Кремля і торжество враженого самолюбства Єльцина зробили першого радянського президента парією, ізгоєм, що проклинається багатьма за розпочаті ним реформи. В 1996 він зазнав катастрофічної поразки на першому турі президентських виборів, отримавши менш ніж 1% голосів. Після цього він зробив низку виступів закордоном, де він читав лекції, що користувалися великим успіхом. У цих поїздках Раїса Горбачова супроводжувала його. Діагноз лейкемії став для всіх ударом. Раїса Горбачова похована на Новодівичому кладовищі в Москві.

Православні: Василь, Геласій, Неоніла, Павло, Феоктист.
Католицькі: Іоанн, Симон, Едуард, Еміліан.

Цього дня:

1825 Олександр Дюма (батько) бився на своїй першій дуелі, під час якої у нього впали штани.

1870 Почався страйк львівських друкарів - перший робочий страйк у Західній Україні.

1875 Відкрито будівлю національного оперного театру «Гранд-опера» в Парижі.

1918 У Росії введено новий правопис.

1932 Раду народного господарства СРСР замінено наркоматами.

1933 У Сан-Франциско почалося будівництво одного з найвідоміших у світі мостів над протокою Золоті ворота. Завершено будівництво було в 1937 році. Міст завдовжки 1280 метрів з шістьма смугами руху і двома пішохідними доріжками підвішений на двох головних канатах завтовшки 93 см, закріплених на сталевих опорах заввишки 227 м.

1937 Перепис населення СРСР. Результати перепису були засекречені.

1964 Вперше в історії папства Папа Римський Павло VI прибув до Ізраїлю. У своїй подорожі до Ізраїлю Папа Павло VI зустрів Патріарха Athenagoras I. Це перша зустріч між главами Римсько-Католицьких і Ортодоксальних Церков за більш ніж 500 років.

5 січня народилися:

1855 Кінг Кемп Жиллетт (1855-9.7.1932), американський винахідник і перший виробник безпечних бритв. Подвійне сталеве лезо закрите пластинами і Т- видне.

1904 Мойсей Зац, український сценарист.

1931 Роберт Дювал, американський актор, володар «Оскара» («Убити пересмішника», «Хрещений батько», «Апокаліпсис сьогодні»).

1932 Умберто Ач, італійський письменник («Ім'я троянди», «Маятник Фуко»).

1939 Рустам Ібрагімбеков, азербайджанський письменник, кіносценарист ("Філер", "Бережи мене мій талісман", "Біле сонце пустелі").

1946 Андрій Болтнєв, актор («Мій друг Іван Лапшин», «Михайло Ломоносов», «Честь маю», «Життя Клима Самгіна»).

1946 Дайан Кітон, американська актриса, володарка «Оскара», яка в 2000 році в одинадцятий раз заслужила титул "місіс чарівливість Голівуду" («Клуб перших дружин», «Хрещений батько», «Батько нареченої»).

1969 Мерілін Менсон /Братан Уорнер/, американський музикант, вокаліст групи Marilyn Manson. Свій псевдонім узяв на ім'я Мерілін Монро і прізвища вбивці Чарльза Менсона. Намагається відповідати обом прототипам.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1194