Національний банк України, починаючи серію «Східний календар», вводить в обіг 4 січня 2006 року пам'ятну монету «Рік Собаки» номіналом 5 гривень. Про це повідомили в прес-службі НБУ.

Монета присвячена року Собаки, одній з тварин східного календаря, який заснований на дванадцятирічному циклі Юпітера – найбільшій планеті Сонячної системи.

Монета виготовлена зі срібла 925 проби, якість – «пруф», маса в чистоті – 15,55 г, діаметр – 33,0 мм, тираж – 12 тис. штук. Група монети рифлена.

На аверсі монети в оточенні рослинного орнаменту, виконаного технікою примітивізму, розміщено написи: Україна/5/Гривень; вгорі – малий Державний Герб України, над яким, – напис Національний Банк, внизу – рік чеканки монети 2006, а також позначення металу, його проби – Ag 925, маси в чистоті – 15,55 і логотип Монетного двору Національного банку України, передає «УНІАН».

На реверсі монети в лубковому стилі зображений собака в оточенні стилізованого рослинного орнаменту. Над цією композицією і під нею зображені абрисні фігурки всі 12 символів східного календаря, внизу напис – РІК/СОБАКИ.

Художники – Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Скульптор – Володимир Дем’яненко.

Пам'ятна монета номіналом 5 гривень є дійсним платіжним засобом України і обов'язкова до прийняття без будь-яких обмежень по її номінальній вартості до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, внески, акредитиви і для переказів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

869