Незважаючи на те, що Національний банк України на сьогодні має в своєму розпорядженні достатньо резервів для обслуговування держборгу, їх не вистачить для вигідної прив'язки гривні до долара. Таку думку під час прес-конференції висловив старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«Чи є у Національного банку достатньо резервів - питання двояке. Все залежить від того, для чого ці резерви. Якщо дивитися виключно на виплату державних боргів цього року, то у НБУ на сьогодні навіть без допомоги Міжнародного валютного фонду достатньо коштів, щоб повністю обслуговувати наші валютні і гривневі запозичення. В принципі, тому якихось значних проблем цього року немає. Водночас, нещодавно були заяви двох американських конгресменів, з приводу того, що Україні варто прив'язати гривню до долара. Це за наявного рівня резервів ми зробити не можемо, тому що для цього потрібно, щоб наші резерви були рівні з нашою грошовою базою», - вважає Жолудь.

При цьому експерт наголосив, що якщо б ми хотіли зараз перейти до фіксації обмінного курсу, то, наприклад, за нинішнього рівня грошової бази його могли б зафіксувати на рівні 22 гривні за долар.

За словами Жолудя, незважаючи на те, що в майбутні роки у нас будуть досить суттєві вливання від МВФ та інших організацій, зростання резервів і співвідношення з ними грошової бази не буде значним, тому що у нас будуть суттєві виплати, в першу чергу, за зовнішнім боргом у наступні роки.

За прогнозом Міжнародного центру перспективних досліджень поточний рахунок платіжного балансу цього року залишиться негативним, незважаючи на деякі позитивні тенденції.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом