Представники громадських організацій і спільноти Майдану оприлюднили маніфест про його розвиток після травня 2014 року. Вони вкотре наголосили, що не розійдуться, поки не будуть виконані усі вимоги. Про це повідомила координатор «Майдан-прес-центр» Наталія Соловйова, яка озвучила заяву.

«Ми - організації, які не просто фізично присутні на площі, але ті, які мають намір зберегти дух Майдану, дух пропозицій, розвитку і контролю змін в Україні... Майдан не розходиться, поки не виконані вимоги Майдану: покарання злочинців; люстрація; пакет законів для зміни системи влади; не встановлений конституційний лад у частині громад; не покарані винні у масових вбивствах; не створена територіальна громада Києва з питання самоврядування», - сказала Соловйова, повідомляє «Українська правда».

Вона також додала, що «фізичний Майдан» має бути збережений і облагороджений.

«Майдан повинен залишитися, але повинен структурно змінитися, а саме: за допомогою проведення конкурсу з реорганізації території Майдану (архітектурний конкурс). Майдан повинен бути збережений у межах першої-четвертої барикад до перетворення Майдану на осередок побудови громадянського суспільства. Фізичний вигляд Майдану має бути облагороджений і збережений для побудови матеріально-просвітницького комплексу. Майдан повинен бути пішохідним», - йдеться в Маніфесті спільноти Майдану, затвердженому і підписаному сьогодні в приміщенні прес-центру Майдану й озвученому Соловйовою.

У той же час, до переліку громадських організацій і Спільноти, які підписали цей Маніфест, входять ГО «Координаційна рада Майдану», ГО «Громадська рада Майдану», ГО «Рада громадських ініціатив Майдану», священики різних конфесій, Люстраційний комітет Майдану, Відкритий університет Майдану, Сотні Майдану та інші.

Водночас представник Духовної ради Майдану Олександр Кривоносов пригрозив, що політикам не варто розганяти Майдан. «Ми вважаємо, що не політики Майдан зібрали, не їм його й розганяти. Майдан стоятиме доти, поки не будуть виконані наші вимоги і поки вже нинішня влада не буде дослухатися до нас», - сказав Кривоносов.

Член громадянської платформи «Нова країна» Ксенія Мацкевич заявила: «Влада заявляє про те, що Майдан досяг своїх цілей. Але це не так. Жодну з вимог Майдану не було виконано».

«Майдан має зменшитися, реорганізуватися, але Майдан збережеться», - сказав представник люстраційного комітету Майдану Сергій Бойко.

На прес-конференції заявили, що зараз йде ротація людей на Майдані: багато з тих, хто брав участь в боях на сході України, скоро повернуться на Майдан - і це дозволить повернути порядок там.

Організації Майдану пропонують провести громадські слухання про майбутнє будинку Київської міської держадміністрації. «Ми не маємо єдиної думки з приводу майбутнього цієї будівлі, але впевнені, що це має вирішувати не влада, а кияни», - сказав Бойко.

На його думку, будівля КМДА може бути використана для створення громадського центру або громадського простору для жителів Києва. Також Бойко вважає, що Будинок профспілок може бути перетворений на громадський матеріально-просвітницький центр. «Це має бути спеціальний громадський центр, в якому перебуватимуть найбільш суттєві суспільні ініціативи, які працюють над створенням громадянського суспільства в Україні», - заявив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

315