У відповідь на вимогу російського посольства в Британії роз'яснити недавні висловлювання принца Чарльза, в яких він порівняв президента Росії Володимира Путіна з Гітлером, принц Чарльз опублікував листа з вибаченнями і поясненнями, передає «Дело» з посиланням на видання The New Yorker.

Однак текст вибачення передбачає, що принц все-таки вважає поведінку російського президента подібною в деяких моментах до гітлерівської. Хоча прямо Володимира Путіна принц більше не називає Гітлером, від своїх слів він не відмовився.

«Мої дорогі росіяни! Вчора, за свідченнями, я порівняв вашого президента Путіна з Гітлером. Якщо цим коментарем я якимось чином образив вас, мені дуже шкода. Адольф Гітлер був одним із найжахливіших лиходіїв світової історії, і порівнювати з ним президента Путіна було недоречно. Що я повинен був сказати, і кажу тепер, - цей хлопець Путін може деколи бути схожий на Гітлера. Візьмемо, приміром, його схильність до захоплення території, що йому не належить, приєднання її до своєї країни і так далі», - йдеться в листі.

«Ви назвали б таку поведінку гітлерівською чи не гітлерівською? З тієї позиції, де перебуваю я, це більше схоже на те, що зробив би Гітлер, ніж на щось, що він не зробив би, тому вердикт повинен бути позитивним: цей хлопець поводить себе більше по-гітлерівськи, коли так чинить», - додав принц.

Принц Чарльз також зазначив, що використання Путіним танків також дуже по-гітлерівськи.

«І знову давайте я зараз поясню: я не називаю його Гітлером, але якщо ви думаєте, що можете використовувати танки і не стати трохи гітлероподібним, у вас не все гаразд з головою».

Що стосується реакції британських політиків на його висловлювання, пише видання, принц Чарльз також у властивій йому саркастичній манері відповів: «Після того як я зробив свої заяви, деякі британські політики припустили, що я повинен відректися від титулу принца Уельського і спадкоємця британського престолу. Іншими словами, вони вважають, що у мене немає права на свободу слова. Якщо пам'ять мені не зраджує, у 1930-х рр. інший хлопець щосили намагався карати людей за свободу думок. Я не маю наміру називати імена, але якщо на комусь шапка горить...».

Нагадаємо, британський принц Чарльз порівняв президента РФ Володимира Путіна з Адольфом Гітлером, що обурило російську громадськість і МЗС РФ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

61