На думку Віктора Медведчука, хто б не став переможцем президентських перегонів, змінити країну і вивести економіку з кризи зможуть тільки механізми реального народовладдя.

«Державна система виявилася нездатною вирішити гострі проблеми політичного, економічного і гуманітарного характеру, з якими зіткнулася Україна. У результаті вперше президентські вибори проходять без Криму, в умовах, коли в кількох містах тривають бої із застосуванням вертольотів та артилерії, а багато громадян у Південно-Східних регіонах взагалі не вважають, що вибори українського президента мають до них якийсь стосунок», - написав політик у своєму блозі на сайті Руху.

Для вирішення накопичених проблем, упевнений Медведчук, достатньо визнати, що за те, що сталося, несуть відповідальність всі - і політики, і бізнесмени, і інтелігенція, і активісти громадянського суспільства. «Кожен на своєму рівні вніс свою лепту в нинішню кризу. І саме на нас сьогодні лежить відповідальність за нормалізацію суспільного життя та формування ефективних політичних інститутів, що забезпечують стабільний політичний та економічний розвиток країни», - вважає він.

З точки зору Медведчука, у майбутньої влади є дві можливості. Перша - провести «косметичні» реформи з короткостроковим ефектом. У такому разі криза повернеться, і не виключено, що у ще більш жорсткій формі. «Вже сьогодні виразно чути голоси тих, хто вимагає «перезавантаження всієї влади» з тим, щоб, зізнаємося відверто, натомість встановити власний диктат. І черговий провал реформ тільки додасть суспільної підтримки цим «революціонерам», - підкреслив політик.

Друга можливість для влади - створити механізми реального народовладдя - «ухваленням закону про всеукраїнський та місцевий референдуми, проведенням реальної децентралізації влади та встановленням парламентсько-президентської форми правління». Без таких реформ, упевнений Медведчук, ніяка зміна облич у владі не поліпшить ситуацію в країні.

«Давайте зізнаємося собі відверто. В України залишився останній шанс, оскільки ще однієї «революції», так само як і чергового провалу реформ, країна може не витримати», - підсумував політик.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28