Кандидат у президенти України Валерій Коновалюк висловив упевненість, що прийдешні п'ятничні теледебати з Юлією Тимошенко можуть стати найбільш яскравою і показовою подією передвиборної кампанії. Про це він написав на своїй сторінці в «Живому Журналі».

Нагадаємо, Тимошенко за останні тижні не раз заявляла, що її мета - зустрітися 23 травня саме з Петром Порошенком, намагаючись звести нанівець час і опонентів, відведені за жеребкуванням. Її маневр можна зрозуміти, вона готова до полеміки тільки з тим кандидатом, слабкі сторони якого добре відомі й уже відпрацьовані в її кампанії. Зустріч з принципово новим політиком може стати для Тимошенко неприємним сюрпризом. Коновалюк уже попередив, що може поставити запитання, на які вона не зможе знайти відповіді.

Варто зазначити, що передвиборні програми цих суперників разюче відрізняються: якщо Тимошенко традиційно вдалася до популістської формули «я вірю», то Коновалюк уже представив конструктивний план дій, підкріпивши його чисельними розрахунками. За відсутності економічної і політичної рівноваги в країні така позиція більше підходить главі держави.

Тимошенко обіцяє люструвати чиновників усіх сфер, боротися з олігархатом і зміцнювати обороноздатність країни. Однак, переліку якихось здійсненних заходів до цього досі жодного разу не озвучила, обмежуючись загальними фразами - як, втім, і багато інших кандидатів. Коновалюк, у свою чергу, запропонував цілісну стратегію виходу з кризи і вже заручився підтримкою США та Європи, підготував економічну і політичну програму. У такій ситуації передвиборні дебати могли б стати для пані Тимошенко останнім шансом порозумітися не стільки з опонентом, скільки з виборцями. Але з тих же причин ці дебати можуть нашкодити Юлії Володимирівни. Одна справа гасла і популізм, інша - економіка, в якій Тимошенко не така сильна.

На думку аналітиків, цікавою темою для обговорення могла б стати і зовнішня політика України, якою бачать її кандидати. Тимошенко виступає за солідаризацію з ЄС, але практично ігнорує Росію - що просто небезпечно. Коновалюк розраховує на зважені партнерські відносини і з Заходом, і з Росією, як запорука цілісності та безпеки країни.

Ще одним питанням, яке може порушити Коновалюк, є проблема соціального захисту громадян. У своїй програмі Тимошенко стосується цієї теми побіжно, і зовсім замовчує про подальшу долю сімей з інвалідами, виплати при народженні дитини та інші види соцдопомоги. А під час будь-якої кризи найбільше страждають найбільш незахищені категорії громадян. Коновалюк не раз ділився своїми планами в цій сфері: створення реєстру людей, які потребують державної допомоги, індексація зарплат, пенсій і допомоги щодо рівня інфляції - це значна частина його передвиборної програми.

Таким чином, якщо дискусія відбудеться, ми можемо стати свідками переговорів політиків різних шкіл; вірі та емоціям Юлії Тимошенко доведеться зіткнутися з конкретними й реалістичними аргументами Валерія Коновалюка. Чи зможуть опоненти знайти спільну мову і провести конструктивний діалог - поки що залишається інтригою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

68