Якщо раніше День Європи в Києві відзначали масштабно і з розмахом, то цього разу свято пройшло просто і скромно, і що найголовніше, свято перемістилося з Хрещатика та Майдану Незалежності в «Мистецький Арсенал».

Крім того, на відміну від попередніх років не було традиційного євромістечка з презентаційними тентами європейських країн.

За словами міністра культури Євгена Нищука, цього разу на День Європи вирішили більше уваги приділити дітям. «Цього року відчувається більше позитиву. А все тому, що це містечко наповнене різноманітними майстер-класами, виставками, розрахованими переважно на дітей», - каже він.

Так, на цьогорічному Дні Європи можна було побувати в наметах, де проходили різні майстер-класи з: гончарного мистецтва

 
 
 
приготування смачних солодощів, які можна було з великим задоволенням з'їсти.
 
 
 
Також діти, та й всі охочі могли...

...спробувати зробити ляльки-мотанки,

 
 
...вишити собі невеликий рушничок,
 
 
...просто помалювати
 
 
 
...або пограти.
 
 
А тут гості свята «збирали» за допомогою конструктора Lego національний прапор України. За задумом, його висота має бути не менше 1 метра.
 
 
 
Особливу популярність мала виставка малюнків дітей, присвячена Тарасові Шевченку.
 
 
 
«Мені дуже сподобалася виставка, де діти відобразили на картинах сучасний погляд на Шевченка. Діти наблизили поета до людей. Вони з ним граються, бігають, катаються на гойдалці, беруть участь у зимовій олімпіаді... Дуже цікаво. Я отримала море задоволення», - захоплюється Олена.
 
 
Тим часом на сцені йшло своє життя. В рамках фестивалю мистецтв виступали дитячі ансамблі, творчі колективи юних майстрів, які презентували киянам та гостям столиці колорит і самобутність танцювальних культур Європи та всіх регіонів нашої країни.
 
 
 
 
 
 
А для тих, хто хотів подискутувати на серйозні теми, була запропонована групова полеміка, на якій всі охочі могли поспілкуватися з представниками посольств країн-членів Євросоюзу.

 
 
Прогулюючись «Мистецьким Арсеналом» можна було зустріти як новачків свята, так і його старожилів.
 
 
Так, вперше прийшли на свято Наталія і Ольга. Вони привезли своїх дітей на фестиваль мистецтв, що проходить у рамках Дня Європи.

«Нам дуже подобається атмосфера, яка тут панує. Все для дітей. Сподобалося, як діти на тканинах малюють, сама б із задоволенням зайнялася б цією справою», - сміється Наталя.

А ось Сергій уже не новачок на Дні Європи. На його пам'яті це вже п'ятий раз, коли він відвідує цей захід. Тому йому є що з чим порівняти.

«Не можу сказати, що цього року краще або гірше. Просто по-іншому. Зовсім по-іншому. Звичайно, раніше була більш доросла аудиторія, а зараз я практично не бачу тут людей середнього чи старшого віку, хіба що тільки ті, хто привів сюди своїх дітей. Та й молоді практично немає. Цього року, я так зрозумів, День Європи влаштований для дітей. Це нормально, адже вони наше майбутнє», - вважає чоловік.

 
 
Тут же можна зустріти і європейських дипломатів, послів, серед яких впізнаємо керівника Представництва ЄС в Україні Яна Томбінського.

На жаль, крім чиновників і політиків зі Старого Світу нам не вдалося зустріти іноземних гостей. Чи то ми погано шукали, чи то їх дійсно не було.

 
 
Що ж, хоч сьогоднішній День Європи не такий велелюдний і масштабний, як у попередні роки, але він наділений особливою атмосферою, яка пронизана дитячим сміхом та усмішками.
 
 
 
 
А поки святковий вихідний у «Мистецькому Арсеналі» тривав, ми, не поспішаючи, перемістилися до музею «Золоті ворота», де мав стартувати ХІІІ Мегамарш вишиванок.
 
 
 
 
Як повідомили організатори заходу, Мегамарш пройде не тільки в Києві, але і в Дніпропетровську, Одесі, Вінниці, Житомирі, Полтаві, Черкасах, Хмельницькому, Золотоноші, але й навіть у Відні, Лондоні і Торонто.

«Щорічно міст-учасників стає все більше й більше. І це не може не радувати. Ми об'єднуємося, не забуваємо своє походження, своє коріння», - розповідає один з організаторів.

 
 
 
Традиційно відкрився Мегамарш вишиванок з виконання національного гімну України.
 
 
Потім учасники вирушили за запланованим маршрутом: від музею «Золотих воріт» через Софійську, Михайлівську та Європейську площі, вулицю Грушевського в Маріїнський парк до літньої сцени «Ракушка».
 
 
 
 
Очолювали колону три юнаки з українськими прапорами в руках. Примітно, але на заході була присутня тільки національна символіка.
 
 
Дорогою до Маріїнського парку люди весело співали українські пісні, водили хоровод.
 
 
 
 
На своєму шляху учасники ходи зустріли не одне весілля. Молодятам усі дружно кричали «Гірко!».
 
 
У Мегамарші вишиванок участь взяли і старі, і молоді. Кияни прийшли сім'ями, з друзями, з одногрупниками і просто сусідами по сходовому майданчику. Учасників ходи переповнювала радість, всі сміялися, веселилися. Своїм позитивом вони заряджали перехожих, які зупинялися, щоб подивитися і помилуватися вишиванками. А ті, що спритніші, навіть змогли і сфотографуватися.
 
 
Своєрідною родзинкою дійства стала кішка на ім'я Білочка, байдужим до якої не залишився ніхто. За словами її господині Валентини, Білочка модниця і любить одягатися, тому сьогоднішній «вихід у світ» у вишиванці для неї не приносить дискомфорт. «У гардеробі Білочки є різні вишиванки, тому що вона їх дуже любить. Замовляємо ми їх через інтернет з Харкова. А одну нам наша діаспора з Італії надіслала», - розповідає Валентина.
 
 
До речі, через місяць Білочці виповнитися шість років - це хороший привід порадувати її ще однією обновкою.
 
 
Мабуть, це був один із тих днів, коли дощ не став перешкодою для проведення заходів. І хоч вони не були такими урочистими, але все ж залишаться в серцях і пам’яті людей, які взяли в них участь.
 
 
 
 
 
Дарина Шварцман, фото Максима Требухова

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

958