15 травня на ForUm 'і відбулася онлайн-конференція з кандидатом у Президенти України Ренатом Кузьміним.

У ході спілкування з нашими читачами він поділився своєю думкою про те, хто зацікавлений у збройному конфлікті в Україні, розповів про завдання, які обіцяє виконати у разі обрання його Президентом, висловив своє ставлення до закону про люстрацію суддів.

Ганна: Що чекає, на вашу думку, Україну в найближчому майбутньому? Чи зможемо ми вистояти і зберегти свою територіальну цілісність, а також повернути Крим?

- На жаль, більшість проблем в Україні стали результатом бездумної політики керівництва України. Прийшовши до влади, ці люди роблять ті ж помилки, які робила попередня влада. Ми спостерігаємо протистояння, застосування сили, влада навмисне провокує розвиток конфлікту. З цієї причини Україна має два можливі шляхи - війни і крові або миру і порозуміння. Я пропоную другий шлях, а уряд пропонує перший шлях. Дуже багато людей хочуть жити спокійно. Сподіваюся, що ця більшість переможе, і ми станемо на шлях діалогу миру і розсудливості.

Якщо влада продовжуватиме ескалацію конфлікту, то нічого хорошого нас не чекає, само собою все не утворюється. Ніколи ще застосування армії проти власного народу не залишалося без відповідної реакції як усередині країни, так і за її межами.

Михайло: Чи можна примирити Україну, громадяни якої зараз неабияк ненавидять один одного?

- Немає сумнівів, ця війна - штучно створений конфлікт, який грає на руку третій стороні. У країні немає конфлікту між громадянами, у нас є штучно створене протистояння. Якщо двоє сваряться - зацікавлений третій. Україна - територія, на якій з'ясовують стосунки гіганти геополітики - США та РФ, і вони впливають на розвиток цього конфлікту.

Донеччанин: Як, на ваш погляд, сьогодні можна вирішити ситуацію на сході України? Наскільки виправданою і доцільною є АТО, яка там проводиться?

- Очевидний той факт, що АТО - це звичайне застосування армії проти власного народу. До антитерору вона має умовний стосунок. Зупинити конфлікт має українська влада, і для цього немає ніяких перешкод. Потрібно визначити умови, за яких повстанці складуть зброю.

Софа: На вашу думку, яку кандидатуру Ви запропонували б на роль посередника для діалогу між владою і південним сходом? І взагалі чи потрібен такий посередник?

- Люди хочуть миру і спокою. Я хочу жити в єдиній Україні, у щасливій країні, в якій живуть заможні люди, і це бажання більшості українців. І якщо для того, щоб влада пішла назустріч цим побажанням, потрібен посередник, то все одно - хто ним буде. Ось, наприклад, учорашній круглий стіл. Я сподівався, що почнуть вирішуватися питання припинення війни. Я був неприємно здивований тим, що жодного представника протестувальників не було. Їх навіть не запрошували, не було жодного представника Криму, не брав участі Петро Порошенко, люди, які мають стосунок до армії, представники правоохоронних органів.

Зібралися політики, поговорили гаслами, ніяких конкретних рішень прийнято не було. Від цієї наради очікували всього двох речей: рішення про припинення військових дій, і звісток про те, на яких умовах повстанці складуть зброю. Але нічого цього не обговорювалося.

Я вважаю, що влада має не створювати видимість вирішення питання, а вирішувати питання. Схоже, наша влада знаходить причину, щоб не йти назустріч народові південного сходу. Можна говорити красиві слова, але при цьому робити все, щоб розколоти Україну. І, схоже, що наша влада цього й добивається.

Льоха: Як Ви думаєте, чи дізнається громадськість, хто все-таки стріляв на Майдані?

- На жаль, за час, що минув з моменту скоєння злочинів, нічого не зроблено для того, щоб розповісти, хто за цим стоїть. Ми не бачимо і не чуємо відповіді. Ми досі не знаємо, як зброя з'явилася у майданівців, не знаємо, хто вбивав активістів і хто давав команду привести снайперів, не знаємо, хто наказав убивати міліціонерів. Чомусь багато хто забув про те, що в ході протистояння скоювалися й інші злочини, наприклад, застрелили інженера, який виходив з офісу Партії регіонів. Він був просто робітником і до партії жодного стосунку не мав. Злочин не розкрито. Не розкрито також злочини в Одесі - досі немає крайніх. Не розслідуються злочини про вбивства на Донбасі. Справи порушуються, але результатів немає. Сьогодні прокуратура і МВС повинні об'єднатися й відповідати на всі ці запитання. Якщо ми не почуємо відповіді, то можна зробити однозначний висновок - влада не хоче, щоб правду знало світове співтовариство і народ. Значить, є слід, що веде до деяких представників влади. Якщо ці злочини не будуть розкриті, влада повинна піти у відставку.

Олег: Як і в які терміни Ви представите виконання своєї виборчої програми?

- Там є першочергові завдання та другорядні. Першочергові - визначення ролі України на геополітичній карті світу, з ким зараз Україна. Моя позиція незмінна - Україна має бути нейтральною позаблоковою державою і вимагати поваги нашого вибору. Після того як ми визначимося, куди ми йдемо, ми повинні побудувати державу. Адже держава нині існує лише на папері, формально вона є, але основні свої функції не виконує. Виконавши ці завдання, можна розпочинати реформи.

Війна у країні внесла свої корективи. Сьогодні основне завдання для всіх кандидатів на пост Президента - зупинити кровопролиття

Турист: Куди Ви здійсните перший візит у разі обрання Президентом?

- В разі обрання Президентом я займатимуся розв’язанням перших двох завдань своєї програми, для цього їхати нікуди не треба. Рішення - це проведення референдуму з питанням про роль України у світовій політиці, при цьому запропоную зробити Україну позаблоковою. Також займуся вирішенням питання мовної політики та деяких інших питань, важливих для розвитку суспільства. Тільки після цього я зможу починати поїздки, які передбачає пост Президента.

Ната: Дуже багато запитань, хто увійде до вашої команди і подібних до них. Я ж хочу запитати інше, кого ви НЕ візьмете у свою команду?

- Я вже говорив і повторю ще раз - я не візьму в свою команду людей, які борються за насильство, у моїй команді не буде злодіїв, корупціонерів, убивць. Всі команди повинні формуватися на засадах професіоналізму та народної довіри. Тоді всі ключові посади в уряді займали б люди, які виграли конкурс на заміщення цих посад. Ключовий момент - люди повинні займати посади тільки після схвалення їх суспільством.

Маша: Хто, на Вашу думку, Ваш головний конкурент на виборах?

- Усі кандидати на пост Президента України є конкурентами, серед них немає головних чи другорядних.

Кузьмін: Кому Ви віддали б свій голос на виборах, якби у бюлетені не було Вашого прізвища?

- Ситуація така, що спрогнозувати, як розвиватимуться події, ніхто не може. Впродовж доби ситуація змінюється двічі або тричі. Очевидно те, що в стані війни провести вибори, результати яких будуть повністю підтримані всіма учасниками конфлікту, ми не можемо. І прикладів того достатньо. Найближчий приклад - Сирія, і ви бачите, як розділилися думки. Частина світового співтовариства наполягає, щоб вибори були відкладені, інша наполягає на проведенні.

Те саме відбувається і в Україні. Можна погодитися з однією та іншою стороною. Потрібно відверто відповісти на запитання - чого ми чекаємо від результатів виборів? Ми вирішимо проблему конфронтації? Давайте проаналізуємо: Донецька, Луганська області та Крим - це майже 20% виборців. Якщо вони не голосуватимуть, то ми отримаємо Президента, якого не підтримують 20% громадян.

З цієї причини сказати, що одностайним волевиявленням був обраний єдиний Президент, ми навряд чи зможемо. Якщо вибори проходитимуть у воєнний час, то про яку справедливість або чесність може йтися? Ви можете припустити, як рахуватимуть бюлетені під артилерійським обстрілом? Хто візьме на себе сміливість їх скласти і відвезти в Донецьк, перерахувати там? В якому місці це відбуватиметься? У будівлі захопленої ОДА? В цьому разі перенесення виборів на осінь звучить раціонально. Було б виправдано перенести вибори на більш пізній термін.

Економіст: Коли гривня стабілізується?

- Хотілося б поставити зустрічне запитання панові економісту - коли в країні війна, які існують передумови для стабілізації курсу національної валюти? Поки не буде зупинено війну, ні про яке зміцнення курсу мови бути не може. Крім того, курс гривні нерозривно пов'язаний з курсом долара.

Зростання і зниження курсу долара - це питання нацбезпеки США. Країна, яка має борг 17 трильйонів, по суті, приречена. Повторюся, порятунок курсу - проблема нацбезпеки США, і якщо для порятунку основної резервної валюти світу потрібно буде розв'язати війну, повірте, вони це зроблять. Зміцнення курсу американської валюти - це та мета, заради якої можна розв'язувати війни.

До речі, сьогоднішня картина дуже нагадує план з розвалу СРСР. Таке відчуття, що у цих двох планів один загальний автор. Тоді СРСР втягнули у війну в Афганістані, економічно блокували і розвалювали зсередини. Нині відбувається теж саме - Росія втягується у війну з Україною, стоїть на межі світової ізоляції, а розвиток сепаратистських рухів у країні може призвести до таких самих наслідків як у Союзі.

Юрист: Як Ви прокоментуєте нещодавно ухвалений Верховною Радою закон про люстрацію суддів?

- Все, що відбувається сьогодні - це виконання другорядних та інших завдань, що не мають ніякого сенсу для розвитку держави. Перше завдання - побудувати систему влади, зупинити війну і визначити вектор розвитку країни. Потім можна розпочинати реформи. Говорячи про люстрацію - потрібно запитати ініціаторів, що вони мають на увазі під цим процесом. Конституційні Суди багатьох країн потім відмовилися від законів про люстрацію, як антинародних та антиконституційних. До речі, і церква так само ставилася до цих законів. Патріархи церков усієї Європи вважають, що цей процес антилюдський.

Дмитро: Як зробити нашу «безкоштовну» медицину не такою дорогою?

- Медицина потребує реформування. Найбільша проблема - спроби держави впливати на всі процеси, що відбуваються у конкретній галузі. І коли процесом регулювання займаються люди, які не мають нічого спільного з медициною, то й реформувати цю галузь буде практично неможливо. Керувати медициною повинні професіонали, тут немає місця політиці. Ми повинні дати свободу медичній науці, впроваджувати у практику технології, запрошувати провідних спеціалістів світу, увідповіднити стандарти медобслуговування з європейськими. Це нам під силу. Держзакупівлі повинні бути звільнені від корупційного впливу колишніх начальників і тоді медицина налагодиться дуже швидко. Адже нам не обов'язково відправляти хворого в німецьку клініку, ми повинні побудувати такі клініки в Україні.

Олена Консевич: Як збільшити найближчим часом пенсії та мінімальні заробітні плати для всіх українців?

- У моїй програмі були два базові положення, що стосуються розподілу дохідних ресурсів. Я запропонував запровадити в Україні таку ж систему, яка працює на Алясці, в ОАЕ. Вона передбачає, що на особистий рахунок кожного громадянина країни повинна надходити деяка частина коштів від реалізації природних ресурсів, що видобуваються на території цієї держави. Або ось зараз Швейцарія пропонує провести референдум, на якому обговорюватиметься програма, за якою кожному громадянинові держава щомісяця переводитиме на рахунок кошти, що дорівнюють мінімальній зарплаті в країні.

Вікторія Іванівна: Чула про Штаб миру. Що це таке? Як і де він працює? Куди звертатися?

- У нас в країні змагаються дві ідеології: продовження конфлікту та ідеологія миру. Я представляю другу ідеологію. На її базі в країні формуються так звані Штаби миру. Це група волонтерів - досвідчених юристів, психологів, представників інших професій, які взяли на себе функцію забезпечення допомогою всіх постраждалих у ході конфліктів. Це стосується не лише цивільного населення, але і військовослужбовців, їхніх сімей, не тільки південного сходу, але й Західної України. В міру можливості надається допомога, і ця діяльність набуватиме все масштабніших розмірів. У разі припинення війни ці Штаби продовжуватимуть працювати. Я сам братиму участь в їхній роботі. Хочу звернутися до всіх, хто мене чує, якщо потрібна допомога - приходьте, буде зроблено все можливе. Телефони зазначені на офіційному сайті.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

293