Туреччина не має наміру виплачувати Кіпру компенсацію за військове вторгнення 1974 року, повідомляє газета The Hurriyet Daily News. Про це заявив турецький міністр закордонних справ Ахмет Давутоглу.

Таким чином він прокоментував ухвалене напередодні рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), згідно з яким Анкара зобов'язана відшкодувати Нікосії 90 мільйонів євро.

«Ми не будемо платити цю суму країні, яку ми не визнаємо», - заявив Давутоглу.

Міністр підкреслив, що ЄСПЛ при ухваленні рішення має враховувати не лише втрати кіпрської сторони, але і збитки, яких було завдано населенню північної частини острова. На думку Давутоглу, суд, винісши відповідний вердикт, перевищив повноваження. Більш того, глава МЗС засумнівався у благих намірах ЄСПЛ, рішення якого сильно пошкодило процесу мирних переговорів між країнами.

Напередодні, 12 травня, ЄСПЛ постановив, що Туреччина зобов'язана виплатити Кіпру 90 мільйонів євро як компенсацію за наслідки воєнної інтервенції. З них як компенсацію моральної шкоди 30 мільйонів мають отримати родичі зниклих людей, а 60 мільйонів - греки-кіпріоти з острова Карпас, пише «Lenta.ru»

У 1974 році на Кіпрі за підтримки грецької влади фактично відбувся державний переворот. Туреччина, користуючись становищем країни-гаранта, ввела на Кіпр своїх військових, мотивуючи це бажанням захистити турків-кіпріотів і відновити конституційний порядок у країні.

В результаті окупованими виявилися близько 37 відсотків території острова, що фактично розділила його на дві частини. У 1983 році було заявлено про створення Турецької Республіки Північного Кіпру, яку, однак, світове співтовариство не визнало. У результаті конфлікту, за твердженням кіпрської влади, зниклими безвісти вважаються близько півтора тисяч людей, а на окупованій Туреччиною території неодноразово порушувалися права греків-кіпріотів.

Скарга влади Кіпру на дії Туреччини була спрямована в ЄСПЛ у 1994 році. Через сім років велика палата суду визнала факт порушень Туреччиною Європейської конвенції з прав людини. Рішення ЄСПЛ досі очікує виконання Комітетом міністрів Ради Європи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

161