На думку лідера Громадського руху «Український вибір» Віктора Медведчука, саме існування української держави, збереження її територіальної цілісності та єдності залежить сьогодні від здатності влади усвідомити процеси і запропонувати шляхи виходу з кризи, що склалася.

«Події на південному сході країни стали демонстрацією революційної ситуації, що давно склалася: «низи» не хочуть жити як раніше, а «верхи» не можуть керувати по-старому. Цю ситуацію не вирішити заміною одного президента на іншого», - йдеться в заяві політика, опублікованому на сайті Руху.

Медведчук зазначив, що керівництво країни не готове до тих змін, яких потребують громадяни в усіх регіонах країни. «Верховна Рада ігнорує необхідність законодавчо забезпечити право українців на проведення місцевих референдумів і нічого не робить для ухвалення відповідного закону, - стверджує політик. - Наприклад, Закону «Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою», який уже давно розробив і запропонував «Український вибір».

Політик упевнений, що народу необхідний механізм, що забезпечує право відправляти у відставку неугодних чиновників, припиняти повноваження органів влади. «Громадяни усвідомлюють необхідність системних реформ, що включають перерозподіл влади у бік регіонів. Потреба в цьому сьогодні така велика, що зміни йдуть уже без відома й схвалення центральної влади», - заявив Медведчук.

Він вважає обов'язком влади взяти під контроль процеси, які сьогодні відбуваються в регіонах, зберегти державну цілісність і суверенітет: «Київ зобов'язаний розпочати широкий політичний діалог, головною метою якого є пошук та обговорення механізмів, що дозволяють провести назрілі реформи».

Лідер «Українського вибору» назвав децентралізацію важливим кроком на шляху справедливого розподілу влади. «Саме тому «Український вибір» виступає за комплексне вирішення цього завдання, що передбачає широке використання не лише бюджетного, а також земельного та кадрового федералізму, отримання областями України права самостійно формувати свою економічну та соціальну політику».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

161