Україна та Європейський Союз підписали меморандум про виділення Києву кредиту у розмірі 1 млрд євро, який виділятиметься двома траншами по 500 мільйонів євро і погашатиметься впродовж 15 років.

Меморандум підписаний під час спільного засідання українського уряду та Європейської комісії, яке проходило під головуванням прем'єр-міністра Арсенія Яценюка і президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу.

Від української сторони підпис під меморандумом поставив міністр фінансів України Олександр Шлапак, передає «УНІАН».

Також підписано кредитну угоду, яка визначає Національний банк України як позичальника коштів. Перший транш у 500 мільйонів євро буде виділено після набуття чинності меморандуму та кредитної угоди - це відбудеться після ратифікації Верховною Радою України. Другий транш - за результатами оцінки виконання програми кредитування.

Термін погашення кредиту - 15 років. Раніше виділення Києву цих коштів затвердили Єврокомісія, Рада ЄС та Європарламент.

Нагадаємо, в березні ЄС ухвалив рішення про виділення Києву допомоги у розмірі 11 мільярдів євро, з яких 1,6 млрд євро - кредити (до них входить 1 мільярд євро, який надається відповідно до підписаного сьогодні меморандуму), 1,4 млрд євро - допомога, Європейський банк реконструкції і розвитку надасть п'ять мільярдів євро, а ще три мільярди надійдуть від Європейського інвестиційного банку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

555