Чинний голова ОБСЄ, президент Швейцарії Дідьє Буркхальтер назвав незаконними і провокаційними референдуми на сході України.

«Референдуми, які відбулися напередодні в низці населених пунктів на сході України, несумісні з українською Конституцією і тому нелегальні», - заявив у понеділок Буркхальтер на міністерській зустрічі Євросоюзу в Брюсселі.

«Це свого роду провокаційна акція, якої необхідно уникати», - наголосив чинний голова ОБСЄ, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Він зазначив, що представлена ним минулого тижня Росії, США, Євросоюзу та Україні «дорожня карта» виходу з української кризи «закликає чотири сторони утриматися від дій, що суперечать українському законодавству».

«Важливо, щоб ці референдуми не отримали міжнародного визнання», - заявив Буркхальтер.

Як раніше повідомляв ForUm, у неділю, 11 травня, в Донецькій та Луганській областях пройшов референдум про статус регіонів, організований прихильниками федералізації.

Голова ЦВК з проведення референдуму в Луганській області Олександр Малихін заявив, що за незалежність Луганській області на вчорашньому референдумі проголосувало 96% виборців.

Голова Центральної виборчої комісії самопроголошеної Донецької народної республіки Роман Лягін не впевнений, що виборчкому найближчим часом вдасться сформувати офіційний підсумковий протокол референдуму, який пройшов у регіоні, і пропонує орієнтуватися на озвучені ним попередні підсумки - 89,07% за самостійність Донецької області.

В.о. Президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов заявив, що в так званому референдумі у Луганській області взяло участь близько 24% виборців, у Донецькій - трохи більше 32%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

211