У другий тур президентських виборів у Литві, який відбудеться 25 травня, виходять чинний президент Даля Грібаускайте і кандидат від Соціал-демократичної партії Зігмантас Бальчитіс, які, за попередніми даними Головної виборчої комісії (ГВК) після опрацювання бюлетенів з усіх 2004 дільниць, набрали, відповідно, 45,89% і 13,63% голосів виборців.

Основна інтрига цих виборів полягала в тому, чи буде другий тур. На попередніх президентських виборах у 2009 році Грібаускайте отримала перемогу в першому турі, набравши 68,17% голосів виборців. Згідно із законом про вибори президента Литви для перемоги в першому турі, у разі якщо явка становить понад 50%, кандидату необхідно набрати 50% плюс один голос. Якщо явка становитиме менше 50%, кандидат повинен отримати найбільше голосів, але не менше однієї третини всіх зареєстрованих виборців. У другому турі переможець визначається простою більшістю голосів, причому жодних норм щодо явки не застосовується.

За попередніми даними ГВК, на президентських виборах проголосувало 52,14% виборців, тобто 1,332 мільйона з 2,542 мільйона зареєстрованих виборців. Згідно з підрахунками визнаних дійсними бюлетенів, Грібаускайте набрала 46,61% голосів, Бальчитіс - 13,84%, повідомляє РІА «Новости».

«Наразі президент Республіки не обраний. Найбільше голосів отримали Зігмантас Бальчитіс і Даля Грібаускайте. Буде організовано повторне голосування», - йдеться в розділі «Попередні підсумки виборів» на сайті ГВК.

За президентський пост крім двох кандидатів, що вийшли у другий тур, боролися представник Партії праці Артурас Паулаускас (отримав 12,02% голосів), парламентарій Нагліс Путейкіс (9,33%), лідер Виборчої акції поляків Литви Вальдемар Томашевський (8,23%), мер Вільнюса Артурас Зуокас (5,22%) і мер Ігналіни, представник Литовського союзу селян і зелених Броніс Ропе (4,15%).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

249