Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллей закликає незаконні збройні групи в Україні скласти зброю і звільнити заручників. Про це повідомляє Центр новин ООН.

Піллей висловила глибоку стурбованість у зв'язку зі сплеском насильства в Україні. Вона закликала збройні опозиційні групи скласти зброю, а також висловила надію, що військові операції урядових сил здійснюватимуться відповідно до міжнародних стандартів. Піллей зажадала провести оперативне розслідування трагедій в Одесі і в Донецькій області.

«Я закликаю всі сторони докласти набагато більше зусиль для пошуку мирного врегулювання нинішньої кризи, особливо в містах на сході та півдні України, де йдуть все запекліші бої», - сказала верховний комісар ООН.

Піллей наголосила, що «організовані і добре озброєні групи повинні скласти зброю, звільнити незаконно затриманих осіб, а також звільнити захоплені громадські та адміністративні будівлі». Вона зажадала, щоб ці групи припинили всі незаконні дії, повідомляє «УНІАН».

Верховний комісар закликає уряд України забезпечити, щоб військові і поліцейські операції здійснювалися відповідно до міжнародних стандартів.

«Надзвичайно важливо, щоб влада сама демонструвала свою повну шану верховенству права і захищала права людей всіх, у тому числі російськомовного населення», - сказала Піллей.

Верховний комісар настійно рекомендувала владі провести оперативне, транспарентне і всеосяжне розслідування подій в Одеській та Донецькій областях, щопризвели в останні дні до загибелі десятків людей, в тому числі внаслідок пожежі у Будинку профспілок в Одесі 2 травня.

«З тим, щоб знизити напруженість і запобігти подальшому насильству необхідно в першочерговому порядку провести всеосяжний і широкий діалог на всіх рівнях», - сказала Піллей.

Вона додала, що українським лідерам необхідно зробити серйозні кроки для припинення розпалювання ненависті і конфронтації з тим, щоб відвернути вихід ситуації з-під контролю».

«Справді мирні демонстрації повинні бути дозволені. Це необхідно як з точки зору міжнародного права, так і для того, щоб люди змогли висловити свої законні побоювання і сподівання», - сказала верховний комісар.

Вона додала, що «поліцейські повинні сприяти таким зібранням, забезпечувати захист їхніх учасників, незалежно від їхніх політичних поглядів».

Представник ООН закликала до забезпечення повної поваги свободі вираження думок і переконань в Україні і засудила всі напади на журналістів.

Як раніше повідомляв ForUm, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун вважає, що Україна, Росія, США і ЄС мають знову сісти за стіл переговорів і розібратися в причинах провалу досягнутих у Женеві 17 квітня домовленостей.

5 травня міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив, що вважає за необхідне організувати нову зустріч у Женеві для обговорення шляхів деескалації ситуації в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

206