2 березня в.о. президента Олександр Турчинов підписав низку указів про призначення нових голів обласних держадміністрацій. Серед інших Донецьку ОДА очолив Сергій Тарута, змінивши на цій посаді Андрія Шишацького, а главою Дніпропетровської облдержадміністрації офіційно став Ігор Коломойський, замість звільненого Дмитра Колеснікова. Подейкували, що очолити Харківську обладміністрацію пропонували Олександру Ярославському, але він відмовився. Стратегія центральної влади - поставити в регіонах олігархів, що мають бізнес на місцях, кимось була підтримана, а кимось обпльована.

Але минуло два місяці і вже можна судити про результати. У Дніпропетровську всі антидержавні заворушення і сепаратистські настрої зійшли нанівець буквально за тиждень, а ще найближчого місяця одіозний олігарх перетворився на національного героя, який заправляє українські БТРи та сплачує чималі гроші за спійманих сепаратистів. У Донецьку, незважаючи на місцевого олігарха при владі, ситуація погіршилася в рази. Здавалося б, Сергій Тарута значно освіченіший, інтелігентніший і не має за собою шлейфу, як у Коломойського. Але в критичній ситуації він виявився малоефективним. Причини цього шукають в неоднозначній позиції реального короля регіону Ріната Ахметова і спроби розхитати ситуацію Януковичем, який утік з країни. Донецька область - єдина, де на місцях сидять не просто регіонали, а довірені і віддані йому люди. І щоб побороти цих людей потрібен не інтелігентний Тарута, а жорсткий та авторитетний парламентарій. І йдеться тут навіть не про посаду губернатора, а про те, що центральна влада має знайти для себе посередників-перемовників, які зможуть не тільки заспокоїти народ, але й припинити активності, які проводить сьогодні Янукович через своїх людей, готуючи ґрунт для свого повернення.

Міністерство внутрішніх справ оголосило м. Слов'янськ «найбільш небезпечним містом в Україні». А варто нагадати, що Слов'янськ - вотчина Олексія Азарова (саме від Слов'янська він за мажоритаркою пройшов до парламенту і саме з ним пов'язують мера Нелю Штепу). Правоохоронці і влада повністю втратили контроль над ситуацією в місті - ще 12 квітня у населеному пункті були взяті під контроль активістами опору адмінбудівлі управління СБУ, міськвідділ МВС, Слов'янська міськрада і виконком.

У Краматорську озброєні активісти продовжують блокувати роботу міського Управління СБУ. Міськвиконком та міськвідділ МВС працюють у нормальному режимі. У м. Жданівка, Макіївка, Харцизьк, Шахтарськ, Торез над будівлями міськвиконкомів підняті прапори Донецької республіки. Також прапор Донецької республіки підняли над будівлею Новоазовської районної ради. Всі держустанови у цих населених пунктах продовжують працювати в штатному режимі. Чому? Та тому що місцева влада там не бачить для себе перспектив зберегтися за нової влади. Натомість мають певні гарантії від Януковича, який втік у Ростов, і тому без найменшого опору здають свої робочі кабінети сепаратистам - разом із людьми, що живуть в цих містечках, думки яких не питають.

За нашою інформацією, вже тиждень як готовий проект указу про звільнення Сергія Тарути з посади губернатора Донецької області. Не підписаний він тільки тому, що заміну Сергію Олексійовичу знайти не можуть - Ахметов не хоче, а інших «коломойських» на прикметі немає. На конгресі «Україна-Росія: діалог», що відбувся 24-25 квітня в Києві, колишній віце-прем'єр-міністр України Костянтин Грищенко зазначив, що «необхідно, щоб дискусію з Донбасом вели люди, які мають там авторитет і їхні меседжі будуть сприйматися населенням. Це повинні бути люди, яких приймають там як своїх, а не як засланих із Києва».

Ось тільки він промовчав, що шукати їх доведеться, найімовірніше, серед тих, кого той же Турчинов і Ко записали сьогодні у вороги. Крім проросійського сходу, сьогодні є й інший схід. Так, 19 квітня група депутатів Новогродівської міської ради зняла з адмінбудинку прапор Донецької народної республіки і заявила, що таким чином вони виконують положення законодавства України. Прапор ДНР вони забрали, як «речовий доказ».

А 20 квітня в Єнакієвому, звідки родом утікач Віктор Янукович, мітингувальники самостійно і без пояснень залишили будівлю міськвиконкому. З того моменту і донині там розвиваються прапори України і Донецької області. Пояснення знайшлося дуже скоро - як виявилося, цього дня в місті з'являвся Юрій Іванющенко і, схоже, він, як і Коломойський, не поділяє ідей сепаратистів, а його аргументи виявилися зрозумілішими місцевим «князькам», ніж меседжі з Києва.

І замість того, щоб загравати зі сходом, розповідаючи про федералізацію, уряду потрібно насамперед витіснити зовнішню загрозу, будь-якими засобами. І якщо для цього потрібно залучати людей, яких асоціюють з Януковичем, то треба їх залучати - давати повноваження, призначати перемовниками. Як показав приклад Коломойського, не обов'язково мати бездоганну репутацію, щоб захищати свою країну - досить вважати цю країну своєю.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1864