Підстав для запровадження надзвичайного стану в Україні немає, вибори президента України мають відбутися 25 травня. Про це під час прес-конференції в Харкові сказав генеральний директор Комітету виборців України Олександр Черненко.

«За нашими оцінками, ми сьогодні ще не пройшли точку неповернення, після якої можна говорити про те, що вибори 25 травня провести не можна. Сьогодні всі процедури і Центральною виборчою комісією, і органами місцевої влади з організації виборів здійснюються вчасно, здійснюються відповідно до норм закону. Сьогодні говорити, що сталося щось, що нам може завадити провести вибори, ще зарано», - цитує Черненка «УНІАН».

 
«Наша позиція та експертного співтовариства загалом - сьогодні підстав для запровадження надзвичайного стану немає. Потрібно намагатися в рамках чинної Конституції, в рамках повноважень, у тому числі силових органів, навести порядок у проблемних регіонах для того, щоб там могли нормально пройти вибори», - додав він.
У той же час глава КВУ наголосив, що, згідно з чинним виборчим законодавством, навіть якщо вибори не відбудуться на певних дільницях, округах чи в окремих регіонах, це не вплине на правову легітимність виборів.
«Якщо на окремих дільницях чи окремих областях будуть штучно для виборців здійснюватися перешкоди, потрібно розуміти, що ці люди, які зривають вибори у цих регіонах, вони просто крадуть голоси своїх же громадян, своїх виборців», - сказав Черненко.
 
Глава КВУ висловив переконання, що спроби дестабілізувати політичне становище в Україні триватимуть до самих виборів, тому на самих виборах потрібно приділити особливу увагу безпеці дільниць, членів комісій, виборчої документації та безпеці самих виборців. На думку Черненка, для охорони дільниць потрібно залучати не тільки міліціонерів, але й сили Національної гвардії.
Він зауважив, що загроза зриву виборів 25 травня залишається.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

193