Захід веде в Україні дивну гру, заявив незалежний фінансовий експерт Анатолій Заїка в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, починаючи з кінця лютого за повного схвалення МВФ Нацбанк дестабілізує і руйнує фінансову систему країни. «У той же час західні інституції хвалять політику Києва і кажуть, що «так і треба». Наприклад, сьогодні міністри фінансів країн Великої двадцятки (G20) підтримали дії МВФ щодо подолання політичної та економічної кризи в Україні. Однак усі «дії» поки що полягають в обіцянках виділити кредитну лінію - в обмін на посилення соціальної політики і деструкцію фінринку, що відбувається», - поскаржився він.

І додав, що Фонд обіцяє затвердити програму співпраці з Україною до 4 травня. «А до того що, буде гіперінфляція? Такого некомпетентного керівництва НБУ і Кабміну, напевно, за всю історію нашої незалежності не було ніколи. Адже і у нової влади є грамотні економісти - але вони усунуті від прийняття рішень», - наголосив фахівець.

Він продовжив, що в країні триває швидкий відтік депозитів, у березні досяг 5,3% до лютого. «Все зійшлося в одній точці: політична криза, каламутна політика центробанку, і спричинений цим усім обвал гривні. З одного боку, його керівництво декларує боротьбу з тіньовими схемами на ринку, але з іншого - рефінансує певне коло комбанків, і широка громадськість навіть не знає, хто входить у це коло. А остання новація - це пропозиція розраховуватися з вкладниками проблемних банків не грошима, а акціями цих фінустанов. У таких умовах втримати людей дуже важко, не дивно, що в квітні ставки за гривневими депозитами фізосіб підскочили до 27%», - повідомив аналітик.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

494