Нацбанк веде неправильну політику на ринку, заявив екс-заступник глави НБУ Олександр Савченко в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, насамперед помітним є насичення ринку надмірною ліквідністю, яка становить не менше 15 млрд грн. «Це відбувається одночасно з безконтрольною купівлею інвалюти, що в сукупності дуже сильно тисне на курс. Результати цього очевидні», - акцентував він.

Савченко додав, що для боротьби зі сформованою ситуацією потрібно, серед іншого, підняти ставку рефінансування комбанків до 30%, а розміщення депозитів у НБУ - до 40%, ввести гальмування валютних платежів за комерційними операціями і т.д. «Якщо все буде зроблено правильно, то на нормалізацію обстановки має вистачити 2 дні», - зазначив фінансист.

Він уточнив, що подібні заходи могли б повернути курс гривні до економічно виправданого значення в 9,5-10,5 грн/$. «Якщо ж керівництво НБУ і Мінфін не здатне оволодіти економічними, фінансовими і монетарними механізмами, воно має піти у відставку», - підкреслив експерт.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217