Захід продовжує нагромаджувати фінансові обіцянки Києву, але їх реалізація затягнеться на довгі роки, заявив економіст великого банку Goldman Sachs (США) Майкл Бретман в ексклюзивному коментарі Forum'у.

Експерт підтвердив, що лише Брюссель уже наобіцяв Україні 11 млрд євро, але вони надійдуть у кращому разі впродовж 7 років, якщо не пізніше. «З цієї суми 1,6 млрд євро становлять різні кредитні ресурси, 1,4 млрд - гранти, ще 5 млрд повинні надійти від ЄБРР за інвестиційними програмами, а ще 3 млрд - від Європейського інвестбанку», - уточнив він.

Бретман наголосив, що США обіцяють ще $1 млрд, але це так звані кредитні гарантії, під які треба окремо знайти кошти. «Навіть Японія обіцяє більше - $1,5 млрд, і ця допомога більш реальна, тому що передбачає підтримку товарами та технологіями. Однак усе це залишається обіцянками, виконання яких може розтягнутися на багато років», - вважає фінансист.

За його словами, Київ як і раніше розраховує на кредит МВФ. «Але навіть у вашого прозахідного уряду щодо цього вже холоне запал. Він починає розуміти, що може потрапити в дуже незручну ситуацію зі своїми нічим не підкріпленими обіцянками. Наговорити з три короба - це одне, але ж потім треба виконувати. Це дуже невигідна ситуація для нової влади, тим більше напередодні президентських виборів. Своїм нестриманим популізмом вони можуть собі дуже нашкодити», - підсумував фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

260