Реальна заборгованість із заробітної плати істотно перевищує офіційну і становить близько 2 млрд грн. Про це в Миколаєві заявила кандидат на пост Президента України Наталія Королевська. За її словами, за офіційними даними станом на 7 квітня заборгованість із зарплат порівняно з початком року зросла до 1 млрд 23 млн грн.

«Борги із зарплати сьогодні є на 1528 підприємствах України, однак хочу підкреслити, що це тільки ті цифри, які потрапили в офіційну статистику. На жаль, можна з упевненістю говорити, що є великий обсяг прихованої заборгованості. Загальний обсяг боргів близько 2 млрд грн», - вважає вона.

Наталія Королевська зазначила, що небезпечною тенденцією є вибухове зростання заборгованості, яке відбувається в останні тижні. За її словами, порівняно з 31 березня в Донецькій області заборгованість зросла до 104,4 млн грн. У Харківській за той самий період борги зросли до 115 млн грн. «Особливо хочу відзначити ситуацію в Миколаївській області. На цей момент заборгованість тут становить майже 70 млн грн. З початку року вона зросла на 24 млн грн - а це більше ніж на половину», - сказала вона.

Як зазначила кандидат на пост Президента, вона розуміє, наскільки важко зараз уряду, який з усіх сил намагається перемогти кризу. Однак Наталія Королевська вважає недостатніми зусилля, які робляться, щоб зупинити зростання боргів, оскільки є інструменти, щоб впливати на ситуацію. Зокрема, для вирішення подібних питань необхідно посилити роботу спеціальної міжвідомчої комісії, а також Державної інспекція з питань праці.

«Щоб виправити ситуацію, разом із командою ми підготували звернення в Генеральну прокуратуру з вимогою вжити заходів прокурорського реагування до тих керівників підприємств, які не виплачують людям зарплату. Адже невиплата зарплати - це злочин, за який ст. 175 Кримінального кодексу передбачені санкції. Сподіваюся, реакція буде в найближчим часом. І це допоможе захистити права людей», - сказала вона.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

409